Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Bodljikave žice, snage bezbednosti, sveće i cveće": Šta se dešava na protestima u Albaniji

Protest je počeo u 10 časova paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred zgrade parlamenta, a poruka ovog performansa je da je parlament mrtav. Opozicija optužuje aktuelnu vladu Edija Rame za krađu izbornih glasova, ali i korupciju i veze sa organizovanim kriminalom
Datum: 21/02/2019

"Bodljikave žice, snage bezbednosti, sveće i cveće": Šta se dešava na protestima u Albaniji

Foto: Tanjug

Ujedinjena opozicija Albanije okupila se na drugom antivladinom protestu zahtevajući odlazak premijera Edija Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, preneo je B92.

Protest je počeo u 10 časova paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred zgrade parlamenta, a poruka ovog performansa je da je parlament mrtav. Opozicija optužuje aktuelnu vladu Edija Rame za krađu izbornih glasova, ali i korupciju i veze sa organizovanim kriminalom.

Sednica parlamenta koja je trebalo da bude održana danas je otkazana.

Zgrada parlamenta je ograđena bodljikavom žicom, a oko zgrade su pojačane snage bezbednosti. Kako navode albanski mediji, oko zgrade parlamenta i na ulicama Tirane je više od 1.500 pripadnika policije, specijalnih snaga i garde. 

Na antivladinom protestu održanom prošlog četvrtka došlo je do sukoba protestanata i policije, pa su uoči današnjeg protesta apel na uzdržanost uputili predsednik Albanije Iljir Meta i Ambasada SAD u Tirani.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesar Johannes Han pozvali su predstavnike vlasti i opozicije u Albaniji da prevaziđu trenutnu političku situaciju u zemlji i vrate se demokratskoj raspravi u parlamentu. 

Mogerini i Han su u zajedničkom saopštenju podržali pravo građana Albanije na mirne demonstracije, ali i osudili svaku retoriku političkih lidera koji pozivaju na nasilje i bojkot. 

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je opozicuju u Albaniji da ne napušta Parlament i upozorio da je neophodno izbeći svaku vrstu nasilja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.