Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Britanija bi mogla da se vrati u EU, ali po ponižavajućim uslovima koje niko ne bi mogao da proguta": Vladeta Janković o Bregzitu

Izgledi da se Velika Britanija vrati u EU su praktično nikakvi, mišljenja je Vladeta Janković, nekadašnji ambasador Jugoslavije u toj zemlji
Datum: 29/03/2019

"Britanija bi mogla da se vrati u EU, ali po ponižavajućim uslovima koje niko ne bi mogao da proguta": Vladeta Janković o Bregzitu

Foto: Nedeljnik

Vladeta Janković, nekadašnji ambasador Jugoslavije i Srbije u Londonu od 2001. do 2004. godine, izjavio je da su izgledi da se izgledi da se Velika Britanija vrati u EU "praktično nikakvi", preneo je N1.

"Ili ako bi se vratili to bi bilo pod tako ponižavajućim uslovima da ne vidim da bi to Englezi, čak i oni najtvrdokorniji zagovornici ostanka u Uniji, mogli da progutaju", zaključio je Janković.

Janković je rekao da ima zemalja u Evropi kojima odgovara da Britanija izađe iz Unije.

"Njihov uticaj jača. To su Francuska, pogotovo Nemačka, u izvesnoj meri Italija, Španija koja ima hronični problem sa Britanijom oko Gibraltara. Svima njima odgovara da oni odu", smatra on.

Dodaje da je Velika Britanija, kao član EU, bila strano telo u izvesnoj meri.

"Njihove veze sa SAD, to su specijalni odnosi i oni opstaju i danas. Tako da su oni uvek bili kao neka produžena ruka Vašingtona u EU", kaže on.

Smatra da kod mnogih Britanaca postoji osećanje nadmoći i važnosti koju oni više nemaju.

"To vam je kao oni fantomski bolovi u odsečenoj ruci - ruka boli, a nje nema. Tako oni misle da su strašno moćni i važni kao što su zaista bili u 19. veku i prvoj polovini 20. a više nisu. Precenjuju sebe. A istovremeno ste dobili ogroman priliv stranaca, imate intelektualce koji teže EU. Tu negde leži podela", smatra Janković.

Prema njegovom mišljenju, u Britaniji više nema "političara od formata".

"Poslednji 'politilčar od formata' je bila Margaret Tačer, a pre nje je bilo takvih moćnih ljudi u engleskoj politici. Danas su to sve, reći ću otvoreno, drugorazredni ljudi. Sad imate mnogo više politikanata nego državnika", ocenio je Janković i kao primer naveo Borisa Džonsona.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.