Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Bujošević: Vest je ono što neko pokušava da sakrije, sve ostalo je reklama

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević je istakao da pripada ljudima koji ne vole pojam istraživačkog novinarstva, jer nema druge vrste novinarstva osim istraživačkog. Kada se bavite novinarstvom, vi istražujete nešto što je neko pokušao da sakrije, objasnio je on na otvaranju regionalne radionice o istraživačkom novinarstvu za novinare medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu
Datum: 12/10/2018

Bujošević: Vest je ono što neko pokušava da sakrije, sve ostalo je reklama

Foto: Nedeljnik

Baviti se novinarstvom znači istraživati nešto što je neko pokušao da sakrije i to je vest, a sve ostalo je reklama, izjavio je generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević na otvaranju regionalne radionice o istraživačkom novinarstvu za novinare medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu, preneo je Danas.

Bujošević je istakao da pripada ljudima koji ne vole pojam istraživačkog novinarstva, jer nema druge vrste novinarstva osim istraživačkog. Kada se bavite novinarstvom, vi istražujete nešto što je neko pokušao da sakrije, objasnio je on.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Sem Fabrici poručio je da su sloboda medija i sloboda izražavanja osnovni stubovi demokratskog i pluralističkog društva. Medijski pejzaž se suočava sa sve bržim promenama, društvenim mrežama, lažnim vestima i svi ti elementi su sve veći izazov za slobodu medija, a tada uloga javnih servisa postaje sve važnija, ocenio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, javni servisi su niskoprofitni mediji, emituju sadržaje iz kulture, obrazovanja, dokumentarni program i imaju ključnu ulogu u kvalitetnom informisanju javnosti. Fabrici je podsetio da EU sarađuje sa dva javna servisa u Srbiji, RTS i RTV, od 2000. godine i da je kroz različite projekte donirano 5,4 miliona evra i pružio tehničku podršku za jačanje finansijskih kapaciteta i transparetnost dva javna servisa.

U februaru ove godine, podsetio je Fabrici, sa RTS i RTV počeli smo novi projekat u iznosu od 1,2 miliona evra kako bi se unapredili kapaciteti, bolje komuniciralo između programskih odeljenja, dopisništava, unapredili sadržaji na jezicima nacionalnih manjina i razvijala medijska pismenost.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.