Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Članstva u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova"

Naša najveća briga je da bi, nakon razmene teritorija, kako god bi ona na kraju izgledala, moglo da dođe do nestabilnosti u drugim delovima regiona, pomenuću samo Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, kaže poslanik CDU u Bundestagu Peter Bajer
Datum: 16/11/2018

"Članstva u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova"

Foto: Profimedia

Punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima, izjavio je poslanik CDU u Bundestagu Peter Bajer za Dojče vele.

On je ponovio da to nije ništa novo, dodajući da nije pitanje da li on veruje da će Srbija priznati Kosovo ili ne, već pitanje kako postići napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i u pregovorima sa EU.

"Članstva u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova. Postoje različiti modeli za to. Znam da to nije jednostavno, ali to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima. Znači, pre ili kasnije, i to pre punopravnog članstva. I to nije zaista ništa novo. Svakom je od samog početka to bilo jasno i zato me iskreno čudi da se sada oko toga digla tolika prašina", rekao je Bajer. "To je, dakle, nešto što ima veze sa sadržajem i činjenicama. Mi moramo i da se zapitamo koliko ozbiljno se pristupa svemu. Obe strane moraju jedna drugoj da izađu u susret. Znam da nije uvek lako. Ali tu je cilj, i za taj cilj je potrebno preći preko nekih svojih tvrdokornih stavova", rekao je Bajer.

On dodaje da je prerano konkretno razgovarati o modelu priznavanja, jer je to nešto što će se odvijati tek za nekoliko godina.

"Naša najveća briga je da bi, nakon razmene teritorija, kako god bi ona na kraju izgledala, moglo da dođe do nestabilnosti u drugim delovima regiona, pomenuću samo Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. I tu nismo usamljeni u skepsi, već to delimo i sa svojim američkim prijateljima. Mislim da smo u 21. veku već prešli preko toga da povlačimo granice po etničkom principu. I ja se pitam, ako do takve razmene teritorija i dođe, šta će se dogoditi sa Srbima na jugu Kosova, sa njih oko 35.000, a koji ne bi bili uključeni u tu akciju? Šta je sa mnogo više Srba u drugim delovima Kosova? Znači, taj predlog ne bi bio sigurno rešenje."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.