Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Da li Severna Makedonija mora da ima svoju himnu, pošto se u postojećoj pominje "Makedonija"

"Prespanski sporazum ni na koji način se ne odnosi na nacionalnu himnu.To je potvrđeno nekoliko puta tokom potpisivanja Prespanskog sporazuma kada je himna intonirana pred grčkim zvaničnicima", rekao je portparol severnomakedonske vlade Mile Bošnjakovski
Datum: 03/04/2019

Da li Severna Makedonija mora da ima svoju himnu, pošto se u postojećoj pominje "Makedonija"

Foto: Profimedia

Portparol severnomakedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je da se nikad nije razgovaralo o promeni himne, kao i da ona tekstualno i instrumentalno ostaje ista, preneo je B92.

Tokom jučerašnjeg susreta premijera Grčke i Severne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, ispred zgrade vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posete, tim pre što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

Zbog velikog interesovanja javnosti koja je želela da zna da li su himne izostavljene namerno i da li je to zato što se tekst severnomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države, Republika Severna Makedonija, iz vlade su juče saopštili da je tako predviđeno protokolom, što je potvrdio Bošnjakovski koji je kazao da su sve aktivnosti povodom svečanog dočeka Ciprasa juče otkazane kako bi se uštedelo na vremenu, imajući u vidu zgusnutu agendu.

"Sve zvanične protokolarne aktivnosti uključujući pozdrav garde, ceremonije polaganja cveća i intoniranje himne bile su izostale zbog kašnjenja aviona grčkog premijera Aleksisa Ciprasa", rekao je on.

Bošnjakovski je naglasio da himna nikad nije bila sporna.

"Prespanski sporazum ni na koi način se ne odnosi na nacionalnu himnu. To je potvrđeno nekoliko puta tokom potpisivanja Prespanskog sporazuma kada je himna intonirana pred grčkim zvaničnicima", rekao je on.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.06.04.2019 - 17:34
употреба новог имена Македоније
Не постоји израз „северномакедонска„ влада већ \"македонска\". Придеви остају исти, такође националност остаје иста - Македонац/Македонка, као и међународни кодови који остају исти: МК-МКД. Једино што се променило је официјално име државе.