Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Dačić: "Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti UN"

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN
Datum: 04/02/2019

Dačić: "Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti UN"

Foto: Tanjug

Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu, jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a preneo Blic.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

"Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude", rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovu, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.

"Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana 7. februara. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će da dođu i kažu otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet", rekao je Dačić.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Kurjak
05.02.2019 - 10:28
Napredno nema sta
Pa to bre sve tvoji i Vuckovi prijatelji sa kojima ste postigli \"istorijska prijateljstva\"ma dve ovce covek da vam da tri biste izgubili,dadoste siptarima sve ...nesrecnici....
KOMARAC
07.02.2019 - 01:04
Odbijanje četiri zemlje o raspravi o Kosovu u Savetu bezbednosti.
Svaka im čast.I meni je prekipelo taj bezrazložni razgovor,jer je cilj srbijanskih i albanskih tajkuna ne Kosovo i njegov narod već teritorija i Trepča.