Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Francuski sud naredio: Marin le Pen mora na psihijatrijski pregled

Sudsko naređenje datira od 11. septembra i donela ga je sudija koja vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za "širenje nasilnih slika". Sudija je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen "što je pre moguće"
Datum: 20/09/2018

Francuski sud naredio: Marin le Pen mora na psihijatrijski pregled

Foto: Tanjug-AP

Francuski sud naložio je Marin le Pen psihijatrijski pregled u okviru istrage u slučaju njenog objavljivanja slika egzekucija koja je vršila islamska država, preneo je Politiko.

Sudsko naređenje datira od 11. septembra i donela ga je sudija koja vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za "širenje nasilnih slika". Sudija je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen "što je pre moguće".

"Verovala sam da imam pravo na sve: e pa ne! Zbog osuđivanja užasa islamske države u tvitovima, 'sud' mi je odredio psihijatrijsko veštačenje! Dokle će ovo ići?!", napisala je Marin le Pen na Tviteru i dodala: "Ovo je nebulozno. Režim stvarno počinje da se plaši", navela je ona na Tviteru uz sliku odluke o pregledu.

Ona je ranije izjavila medijima da bi volela da vidi kako bi izgledalo to da sud pokuša i prisili je da izvrši psihijatrijski pregled.

Njene pristalice su izrečenu meru ocenile kao diktatorsku.

"Zatvaranje protivnika na psihijatriju je bila specijalnost totalitarnih režima", rekao je njen saradnik Luj Alio.

Lider levičarske Nepokorene Francuske Žan-Lik Melanšon je ocenio da to "nisu ispravni metodi za potiskivanje ekstremne desnice".

Le Pen je sporne tvitove objavila 16. decembra 2015, kao odgovor novinaru kog je optužila da "povlači paralele" između Islamske države i tadašnjeg Nacionalnog fronta.

Na slikama je bilo prikazano gaženje tenkom sirijskog vojnika, spaljivanje jordanskog pilota i odsecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.