Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Hrvatska se ponovo žalila na Srbiju, kritičke su bile i baltičke zemlje"

Na sednici Komiteta za proširenje u Savetu EU, bilo je dosta pritužbi na saradnju u oblasti ratnih zločina, govoru mržnje, kao i slobodu izražavanja
Datum: 16/11/2018

"Hrvatska se ponovo žalila na Srbiju, kritičke su bile i baltičke zemlje"

Foto: Profimedia

Na sednici Komiteta za proširenje u Savetu EU predstavnici Hrvatske izneli niz zamerki na račun Srbije, pišu "Večernje novosti".

Hrvatski predstavnici imali su primedbe na saradnju u oblasti ratnih zločina, govor mržnje, kao i na slobodu izražavanja. Primedbe su imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina.

Kritične su bile i baltičke zemlje, kao i Poljska, koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Predstavnici ovih država izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru.

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom. On je rekao i da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 (pravosuđa i vladavina prava), kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema KiM.

Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja trenutno najviše odmakla: 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku. Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Istovremeno, Evropska komisija prosledila je zemljama članicama "non-pejper" o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava).

U njemu se navodi da je Srbija generalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, uključujući pitanja manjina, azila i borbu protiv pranja novca, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u pojedinim oblastima, kao što su reforma pravosuđa, medijske slobode i borba protiv korupcije.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.aco
19.11.2018 - 08:15
hahahahahhaha
Cuj hrvata, zale se na manjine, ratne zlocine????Oni protjerali 300.000, hiljada,ostale pobili, oteli srpsku zemlju, Srbiji ne vracaju odmaralista, pljackaju, razbijaju cirilicne table, srbima nedaju struju i opet im Srbija kriva????/Koji cinizam, ustaski!!!!!!