Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Region

Kolinda Grabar Kitarović: "Ne mislim da me je Vučić preveslao, ali razočarana sam"

U intervjuu za hrvatski N1, Grabar Kitarović konstatovala je da se ništa nije dogodilo po pitanju nestalih, iako veruje da je Vučić bio iskren kada je rekao da želi da rešava taj višedecenijski problem
Datum: 27/01/2019

Kolinda Grabar Kitarović: "Ne mislim da me je Vučić preveslao, ali razočarana sam"

Foto: Profimedia

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da je izuzetno razočarana što nije došlo do pomaka u rešavanju pitanja nestalih ali da ne bi rekla da ju je srpski kolega Aleksandar Vučić "preveslao" kada je to obećao.

U intervjuu za hrvatski N1, Grabar Kitarović je na pitanje da li će Hrvatska upravo pitanjem nestalih, kao i zakona o univerzalnoj jurisdikciji uslovljavati Srbiju u otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU , odgovorila:

"Ta pitanja će svakako biti otvorena u okviru određenih poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24. Kao što znate, jedna sam od osoba koja insistira na njihovom rešavanju mimo tog procesa, jer to su uostalom pitanja koja niko drugi neće da reši za nas, nego Hrvatska i Srbija. Tu je potreban dijalog, a za dijalog je potrebno dvoje. Izuzetno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih. Reč je o porodicama koje polako umiru, članovi tih porodica, koji već godinama i decenijama čekaju zatvaranje tog poglavlja svog života, jedan kutak, mesto gde mogu da polože sveće, porazgovaraju sa svojim najmilijima. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati ni sa univerzalnom jurisdikcijom niti sa nečim drugim i rekla bih da postoji malo više političke volje i u Srbiji, reći ću to sad otvoreno, jer stavila sam naosletku svoj politički kredibilitet u te odnose sa Srbijom i Vučićem."

Na drugo pitanje, da li misli da ju je Vučić preveslao po tom pitanju, jer je obećavao veći napredak, Grabar Kitarović je izjavila da ne voli takve izraze.

"Ne bih rekla da je preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo. Mislim da je njegova namera, kad je rekao da to želi da rešava, bila iskrena, šta ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba da se reši."


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.KOMARAC
09.02.2019 - 15:32
Sa Vučićem ne vredi razgovarati.
Gospodja Kolinda ne zna sa kim ima posla.Vučić jedno kaže,a drugo radi.On nije političar demokratskih koncepcija,već političar,koji ne govori istinu.