Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Kome preti Vilijam Voker

Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Voker je juče izjavio da ima projekat za "ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu, ali i u dijaspori", što je izazvalo oštru reakciju premijera
Datum: 09/05/2017

Kome preti Vilijam Voker

Foto: Profimedia, Nedeljnik

Premijer Srbije, povodom izjava bivšeg šefa OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, kaže da ceo svet sada ima dokaze na tacni da je reč o velikoalbanskom lobisti.

"Na stranu što je sarađivao sa Albanijom, na stranu što se angažovao od američke obaveštajne agencije. Je li moguće da se ti, čoveče koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za veliku Albaniju? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš", rekao je Vučić.

Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Voker je juče izjavio da ima projekat za "ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu, ali i u dijaspori."

"Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou iznositi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje 'velike Albanije'"", istakao je Vučić za Sputnjik.

Ovo je važna vest koju ne bi trebalo propratiti samo na dnevno političkom nivou, rekao je Vučić. "O ovoj Vokerovoj poruci ćemo tek da razgovaramo. I to na svim nivoima u Evropi i u svetu. Nije Vilijam Voker tek tako nešto izgovorio. On je poručio da ima projekat, da ima plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i takozvane albanske dijaspore. Dakle, de fakto, ima plan za stvaranje "velike Albanije'" rekao je on.

Premijer i izabrani predsednik objašnjava i zašto je baš Vokerova poruka, posle višednevnih priča o "velikoj Albaniji"", važna vest.

"Čini mi se da na te poruke do sada nismo obraćali dovoljno pažnje, ali obratićemo. Vilijem Voker je bio neko ko je predstavljao 'nezavisnu i objektivnu misiju' OEBS-a, ili su nas makar ubedivali u to."

Vučić je u vezi sa Vokerovim delovanjem podsetio da je "slučaj Račak" bio fabrikovan i da je poslužio kao razlog za veliki sukob.

"To je bio razlog, to je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijema Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti čovek zbog koga su sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti čovek. To je taj čovek koji se sada zalaže za 'veliku Albaniju' i to otvoreno kaže. On to više i ne krije", zaključio je Vučić.

On je ukazao i da su bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija dovodili kao međunarodnog posrednika koji je trebalo da bude nezavisan, koji je trebalo da ponudi nešto što je objektivan plan za rešenje problema između Srba i Albanaca, a danas je i on u albanskom timu Prištine. To nam govori, napominje Vučić, da je sve od početka bilo usmereno, ne protiv Slobodana Miloševića ili ne svakako samo protiv njega, već pre svega protiv Srbije.

Sad za to imamo krunske dokaze. Sad to više nije pisanje naše štampe. Sad to nije pitanje da li to neko od nas misli. Oni su sami te dokaze ponudili, pružili ih celom svetu kao na tacni, dodaje on.

"Pa da li sve ovo treba da znači da sutra opet treba da verujemo u nekakve tobože objektivne međunarodne organizacije čiji će predstavnici na najdirektniji i najflagrantniji način da se zalažu za veliku Albaniju?", upitao je Vučić i podsetio da su "njihovi izveštaji bili casus belli za rat. Za najdirektniji napad na Republiku Srbiju."

Premijer i budući predsednik Srbija ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali velika diplomatska borba se nastavlja.

"Borićemo se. Oni su i dalje svi zajedno. Mnogo snažniji nego mi. Ponosan sam na činjenicu da je sada svakome u svetu jasno na čijoj strani je moral. Ne zaboravite, ne postoji ništa važnije od toga. Uveren sam da će dobar deo ljudi početi da razumeva šta se dogodilo. Pa makar da to imamo za budućnost. Pa makar da uvek možemo da govorimo kako i na koji način i zbog čega je napadnuta naša zemlja", zaključio je on.

 

Šta je Voker tražio pre 17 godina

Vilijem Voker a pre 17 godina predlagao je, tačnije "diktirao" finskoj forenzičarski Heleni Ranta kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, piše Tanjug.

Izveštaj o tom događaju, koji je u Vokerovoj interpretaciji kao srpski zločin nad albanskim civilima poslužio "opravdanje" NATO bombardovanja Srbije dovela je u pitanje upravo finska forenzičarka, koja je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

Voker je, prenela je kasnije Ranta, insistirao, na primer, da u izveštaju koristi reč masakr, a umeo je, navela je ona, i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom.

Ranta je u svojoj biografiji opisala da joj je Voker zamerao da u izveštaju nije koristila dovoljno "ubedljiv jezik", kojim bi opisala ovaj zločin Srba.

Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tibunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

Osim toga, Ranta je pred kamerama pokazala originalni izveštaj iz Račka prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albaskim civilima.

Ranta je, naime, u svojoj biografiji navela da je Voker od nje tražio da u izveštaju "ubedljivije" govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražili "dublje zaključke" u izveštaju.

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage.

Govoreći o pritiscima iz finskog Ministarstva spoljnih poslova, Ranta je rekla da su joj trojica civilnih službenika putem i-mejlova, koje još čuva, tražili "dublje zaključke".

Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o događajima u Račku, što se dogodilo u dokumentarnom filmu "Kraj - osuđeni na progonstvo". Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je "Voker bio užasnut rezultatima naše istrage".

"Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage", kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

Ona je, u intervjuu za nemački list "Berliner cajtung" 2004, između ostalog, rekla:

"Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci".

Voker joj je, kazala je, "stavljao reči u usta", što nije bilo dozvoljeno.

"Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene", kazala je ona i dodala da ga najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč 'masakr' i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku.

"Bio je strašno ljut zbog toga. Gađao me olovkom", ispričala je.

Vokera, koga još nazivaju i "kreatorom slučaja Račak", Albanci su više puta ovenčali raznim priznanjima.

Vilijam Voker je svojevremeno na desetogodišnjicu slučaja "Račak", odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova Hašima Tačija i Fatmija Sejdijua. Novembra 2008. godine tadašnji predsednik Albanije Bamir Topi proglasio ga je za počasnog građanina te države.

Srpske vlasti, odnosno tadašnja Vlada SRJ proglasila je Vokera za "personu non grata" zbog monstruoznih laži o događajima u mestu Račak koji je bio direktan povod za bombardovanje Jugoslavije 1999.

Voker, koji danas ima preko 80 godina jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK. Bivši američki diplomata Voker je nosilac visokog kosovskog odlikovanja i počasni je građanin Albanije.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.