Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Kosovo sa zvezdicom": Stigao predlog za rešenje taksi iz Brisela

Iz EU zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine
Datum: 16/12/2018

"Kosovo sa zvezdicom": Stigao predlog za rešenje taksi iz Brisela

Foto: Profimedia

Kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju stiglo je pismo evropskih zvaničnika iz Brisela u kome mu se nudi rešenje problema u vezi sa taksama za robu iz Srbije, preneo je B92.

Kako je javila Koha ditore, pismo su uputili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. 

"U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska Komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli", piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu. 

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za ŠP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han. 

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o SSP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom. 

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.