Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Kraj "Velikog sporazuma": Ukrajina raskida ugovor o prijateljstvu sa Rusijom

U ukrajinskom parlamentu, za podršku odluci predsednika Petra Porošenka glasalo je 277 poslanika, a 226 glasova bilo je potrebno da taj predlog bude usvojen
Datum: 06/12/2018

Kraj "Velikog sporazuma": Ukrajina raskida ugovor o prijateljstvu sa Rusijom

Foto: Profimedia

Ukrajinska Vrhovna Rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom, preneo je RSE.

"Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije biće ukinut 1. aprila 2019. godine", navodi se u saopštenju o predlogu.

Za podršku odluci glasalo je 277 poslanika, a 226 glasova bilo je potrebno da taj predlog bude usvojen.

Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan "Veliki sporazum", potpisala su dva predsednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine.

Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Posle aneksije Krima i početka sukoba u Donbasu u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin je 30. avgusta  rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo paket dokumenata za početak raskida ugovora prijateljstva, saradnje i partnerstva sa Rusijom.

Tenzija između Rusije i Ukrajine ponovo je porasla nakon što je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

Napetosti su pojačane poslednjim dešavanjima u Azovskom moru.

Brodovi ruske obalske straže su zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki prolaz.

Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti.

Vrhovna Rada Ukrajine proglasila je ratno stanje u trajanju od 30 dana u nekim pograničnim oblastima, uključujući akvatorij Crnog i Azovskog mora.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.