Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Lavrov: Situacija na Kosovu izaziva zabrinutost, NATO i EU imaju destabilizatorsku ulogu

"Vidimo da EU i NATO pojačavaju napore da 'progutaju' region stavljajući zemlje pred lažnu dilemu: biti uz Moskvu ili biti uz Vašington i Brisel", rekao je ruski ministar spoljnih poslova
Datum: 07/12/2018

Lavrov: Situacija na Kosovu izaziva zabrinutost, NATO i EU imaju destabilizatorsku ulogu

Foto: Tanjug-AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je za grčki dnevni list "Efimerida" da situacija na Balkanu, a posebno na Kosovu, izaziva zabrinutost, a EU i NATO je optužio za destablizatorsku ulogu.

Lavrov je u intervjuu, koji je preneo i zvanični sajt ruskog ministarstva spoljnih poslova, upozorio na "akcije" NATO i EU koje "dovode do dodatne destabilizacije i pojačavaju tenzije"

"Vidimo da EU i NATO pojačavaju napore da 'progutaju' region stavljajući zemlje pred lažnu dilemu: biti uz Moskvu ili biti uz Vašington i Brisel", rekao je ruski ministar.

On smatra da "glavno mesto za destabilizaciju ostaje Kosovo", posebno zbog namere tamošnjih vlasti da formiraju vojsku.

SAD su juče podržale taj plan, ali on nije naišao na dobrodošlicu kod drugih saveznika, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ga je nazvao neprikladnim.

Lavrov je ponovio i protivljenje Moskve ulasku Makedonije u NATO.

On je pozvao i na "povratak u normalu" grčko-ruskog dijaloga dok se grčki premijer Aleksis Cipras nalazi u poseti Moskvi.

Odnosi dve zemlje su zahladneli usled proterivanja dvojice ruskih diplomata u julu. Njih je Atina optužila da su pokušali da sabotiraju sporazum Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.