Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Moguće, neizvesno, nemoguće: Da li će Tramp do kraja mandata posetiti Srbiju

Posetu američkog predsednika Beograd čeka četiri decenije. Toliko je prošlo od kad je Tito ugostio Džimija Kartera
Datum: 20/07/2018

Moguće, neizvesno, nemoguće: Da li će Tramp do kraja mandata posetiti Srbiju

Foto: Tanjug-AP

Iako nema potvrde o Trampovoj poseti Srbiji, mediji nagađaju da bi ona mogla da se desi več krajem ove ili početkom naredne godine, preneo je B92.

"To nisu nevažne stvari bilo gde, a pogotvu za zvezdu rijalitija kakav je predsednik Tramp", kaže novinarka Ljiljana Smajlovic za RTS komentarišući to što je Trampova pobeda na izborima dobro dočekana i u Srbiji.

Poziv da poseti državu u kojoj je njegov mandat dobro dočekan, dobio je od srpskog kolege prošle godine, podseća RTS i navodi da je u međuvremenu stigao i predlog srpskog šefa diplomatije da Beograd bude mesto susreta Trampa i Putina. Kao neutralni teren Srbija nije prošla, ali se spekuliše da bi američki predsednik mogao da je upiše na listu zemalja koje će posetiti do kraja mandata.

"Imajući u vidu turbulencije u međunarodnim odnosima i tempo koji diktira Donald Tramp, koji pravi cunami u međunarodnim odnosima, teško je prognozirati kakva će mu biti agenda u narednim mesecima", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačic.

Za pojedine analitičare Trampova poseta Srbiji nije neizvesna, vec nemoguća.

"Američki predsednik se sastaje ili sa liderima onih država koje su strateški partneri SAD ili sa sebi ravnim liderima kada treba da razgovara o nekim problemima. Otuda i sastanak sa Vladimirom Putinom ili blic susret sa Kim Džong Unom", navodi Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Ukoliko američkog i srpskog predsednika spoje bliske teme, to bi bio signal iz Vašingtona koji stručnjaci različito tumače.

"To neće značiti da su Amerikanci odlučili da njihove povlašćene nacije i favoriti u ovom delu sveta više ne budu Albanci ili bosanski muslimani, ali to može da znači da novi Stejt department i Tramp žele da kažu - 'nismo mi tako predvidljivi, nije ovo zacrtano zauvek, mi možemo da budemo i nepristrasni'", ocenjuje Smajlović.

Proroković navodi da SAD vide problem u konstrukciji dejtonske BiH, kao i u tome što tzv. Kosovo još nije u UN.

"Ukoliko bi došlo do susreta predsednika Trampa i predsednika Vučića, pretpostavljam da bi to bilo iskorišćeno za vršenje novog pritiska na zvanični Beograd", smatra Proroković.

Ministar spoljnih poslova veruje da će se Kosovo naći na agendi, ali pod jednim uslovom.

"Ukoliko postoje neki predlozi koji bi bili 'vin-vin' varijanta, odnosno varijanta u kojoj dobijaju svi za rešavanje određenih bilateralnih problema u našem regionu, ukoliko postoje i predlozi za trajno rešenje problema na KiM", navodi Dačić.

Posetu američkog predsednika Beograd čeka četiri decenije. Toliko je prošlo od kad je Tito ugostio Džimija Kartera.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.