Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku": Prekinuta sednica o promeni imena makedonskog Ustava posle govora premijera Zaeva

Zaev je rekao poslanicima da, potpisivanjem tog sporazuma, ta zemlja napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaje makedonski nacionalni identitet i jezik
Datum: 09/01/2019

"Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku": Prekinuta sednica o promeni imena makedonskog Ustava posle govora premijera Zaeva

Foto: Profimedia

Sednica makedonskog parlamenta o izmenama Ustava zbog promena imena države odložena je za sutra posle govora premijera Zorana Zaeva na samom početku zasedanja.

Govoreći o ključnim ustavnim amandmanima koji su deo Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao poslanicima da, potpisivanjem tog sporazuma, ta zemlja napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaje makedonski nacionalni identitet i jezik, prenosi Tanjug.

"Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku", rekao je makedonski premijer.

Prvi ustavni amandman vezan je za zamenu naziva "Republika Makedonija" formulacijom "Republika Severna Makedonija", i reči "Makedonija" rečima "Severna Makedonija", izuzev u Članu 36, koji ima istorijski aspekt i odnosi se na "posebna socijalna prava boraca iz Drugog svetskog rata i svih narodnooslobodilačkih ratova Makedonije".

Ranije danas, iz albanske opozicione stranke BESA saopšteno je da dogovora za obezbeđivanje dvotrećinske većine za ustavnu reviziju u makedonskom Sobranju još nema.

Kako prenosi TV Telma, pregovori su blokirani kod amandmana koji je podnela BESA, a kojim zahtevaju da se obriše formulacija "makedonsko državljanstvo" i da ostane samo državljanin Severne Makedonije.

Iz nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE kažu da ukoliko bude bilo izmene u delu oko državljanstva, oni neće dati podršku ustavnim amandmanima jer, prema njima, upravo u tome vide dobit države u postizanju Sporazuma iz Prespe.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.