Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

NATO o Kosovu: "Razočarani smo taksama i vojskom"

"Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR", poručio je Stoltenberg
Datum: 12/02/2019

NATO o Kosovu: "Razočarani smo taksama i vojskom"

Foto: Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prišinskih taksi na robu iz Srbije, preneo je B92.

Stoltenberg je dodao da nezadovoljstvo postoji i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane. 

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbednsonim snagama. 

"Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi”, kaže Stoltenberg. 

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira razgovore o "nivou angažmana sa KBS", osnovni mandat KFOR na Kosovu neće menjati. 

"KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromenjeno", zaključio je Stoltenberg.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.