Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Ne mogu da dišem": Poslednje reči ubijenog novinara Džamala Kašogija

CNN, koji je i objavio transkript audiosnimka ubistva saudijskog novinara, zaključuje da je njegovo ubistvo bilo planirano i organizovano, te na kraju hladno obavljeno, a da je neko u Rijadu o svemu bio obavešten
Datum: 10/12/2018

"Ne mogu da dišem": Poslednje reči ubijenog novinara Džamala Kašogija

Foto: Profimedia

"Ne mogu da dišem", poslednje su reči koje je rekao Džamal Kašogi nakon što su ga zarobili u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javio je CNN koji se pozvao na izvor blizak istrazi.

Izvor koji je čitao prevedeni transkript audiosnimka bolnih trenutaka ubijenog novinara, kaže kako je jasno da je ubistvo koje se dogodilo 2. oktobra bilo isplanirano.

Transkript potom beleži i zvuk testere, kao i muziku koju su ubice pustile kako bi blokirali zvuk rezanja tela ubijenog novinara.

Nadalje, u transkriptu piše da je neposredno nakon ubistva obavljeno više telefonskih poziva u kojima su oni sa druge strane žice obavešteni o izvršenom poslu. Turski obaveštajci sumnjaju da se radi o razgovorima s ljudima iz vrha vlasti u Rijadu.

Kašogi je drugog dana oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu ušao kako bi zatražio papire za venčanje sa svojom devojkom iz Turske, a otud i počinje transkript koji donosi CNN.

Čim je ušao, kako sugeriše snimak, Kašogi je shvatio da nešto nije u redu. Prepoznao je jednog muškarca i pitao ga što radi tamo. Kako tvrdi izvor CNN-a, radi se o Maheru Abdulazizu Mutrebu, bivšem saudijskom diplomati i obaveštajcu koji radi za bin Salmana. Kašogi ga je znao još iz vremena kad je živeo u Londonu i kad su zajedno radili u saudijskoj ambasadi.

"Vraćaš se", kaže muškarac.

"Ne možete to učiniti. Ljudi čekaju napolju", odvraća Kašogi. Naime, ispred konzulata ga je čekala verenica.

Ubrzo je počela buka, a CNN navodi da su očito vrlo brzo napali novinara.

Jedna od prvih verzija Saudijske Arabije, kad su priznali da je novinar ubijen, bila je da se to dogodilo slučajno. Ali transkript kaže da se kroz buku više puta moglo čuti kako Kašogi govori da nema vazduha.

Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimku identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhamada al-Tubaikvija, šefa forenzičke medicine ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Uz Kašogija i Mutreba, on je jedina osoba kojoj je identifikovan glas.

Kako se transkript nastavlja, otkriva se da Kašogi još nije mrtav.

Na snimku se potom, tvrdi izvor, čuju buka i vriskovi, ali bez dijaloga. Onda se čuje i motorna testera, kao i Tubaikvi koji nešto naređuje svojim saradnicima.

"Stavi slušalice ili slušaj muziku kao ja", čuje se. Transkript još beleži i to da je Mutreb obavio tri telefonska poziva.

"Reci svojima da je obavljeno", čuje se na snimku.

Nije jasno u kojem je tačno trenutku Kašogi preminuo.

"Reci svojima da je stvar obavljena. Obavljeno je", kaže Mutreb.

Izvor blizak istrazi za CNN tvrdi da su i Mutreb i Tubaikvi rekli kako nisu obavili nikakve pozive.

Mutreb, Tubaikvi i 13 drugih Saudijaca u Istanbul su došli privatnim čarter letom i komercijalnim letom na dan ubistva.

Transkript je, kaže izvor za CNN, relativno kratak. U njemu nema puno dijaloga. Ne objašnjava se ni zašto bi Kašogi trebalo "da se vrati", a što mu je kazao muškarac kad je ušao u konzulat.

CNN zaključuje da je njegovo ubistvo bilo planirano i organizovano, te na kraju hladno obavljeno, a da je neko u Rijadu o svemu bio obavešten.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.