Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Nemačka ima moralnu dužnost da se bori protiv jačanja antisemitizma": Merkelin emotivni govor o "Kristalnoj noći"

"Život Jevreja u Nemačkoj ponovno cveta, što je neočekivani poklon nakon Holokausta. Ali svedoci smo i zabrinjavajućeg antisemitizma koji ugrožava život Jevreja u zemlji"
Datum: 09/11/2018

"Nemačka ima moralnu dužnost da se bori protiv jačanja antisemitizma": Merkelin emotivni govor o "Kristalnoj noći"

Foto: Profimedia

"Nemačka ima moralnu dužnost da se bori protiv jačanja antisemitizma", izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, u emocionalnom govoru u berlinskoj sinagogi povodom 80-te godišnjice "Kristalne noći" i napada na Jevreje.

Obučena u crno, Merkel je predstavnicima jevrejske zajednice rekla da u Nemačkoj sada, osam decenija kasnije, jača nasilje nad Jevrejima.

"Život Jevreja u Nemačkoj ponovno cveta, što je neočekivani poklon nakon Šoa (Holokausta)", rekla je, koristeći hebrejsku reč za Holokaust. "Ali svedoci smo i zabrinjavajućeg antisemitizma koji ugrožava život Jevreja u zemlji."

Nemačka i Austrija obeležile su danas "Kristalnu noć", talas ubistava Jevreja i pljačkanja i uništavanja njihove imovine, koji je započeo 9. novembra 1938. Naziv je dobila po razbijenom staklu na ulicama ispred sinagoga i jevrejskih radnji i kuća.

Merkel je pozvala na nultu toleranciju prema pokušajima krajnje desnih grupa da se nemačka muslimanska zajednica optuži za nasilje koje počine islamistički militanti.

"Takav oblik antisemitskog nasilja podseća nas na početke pogroma", rekla je kancelarka. Nešto pre njenog govora, sud u Berlinu odbacio je odluku policije da zabrani održavanje krajnje desnog skupa u gradu kasnije tokom dana.

Policija je tako odlučila smatrajući neprihvatljivim njegovo održavanje na dan kada zemlja obeležava "Kristalnu noć". Sud je ocenio da su ustavna prava slobode izražavanja i okupljanja važnija. Planiran je i kontramiting levičara.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.