Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Nikola Kusovac optužen u Nemačkoj za prevare sa umetničkim delima

"Mislio sam da su Nemci ozbiljniji narod. Kako oni mogu da tvrde da je neko delo falsifikat?! Sa čime mogu da ga uporede? Ja sam dao mišljenje koje nije obavezujuće za deset dela i stojim iza toga. Radim 50 godina, uradio sam mnogo hiljada ekspertiza", rekao je Kusovac
Datum: 02/12/2018

Nikola Kusovac optužen u Nemačkoj za prevare sa umetničkim delima

Foto: Screenshot Youtube

Protiv kustosa Nikole Kusovca, istoričara umetnosti i jednog od najcenjenijih srpskih stručnjaka u toj oblasti, podignuta je optužnica Višeg tužilaštva u Minhenu koji ga tereti za krivično delo prevare, prenela je Politika.

Tužilaštvo u Nemačkoj ga tereti za to da je u prvoj polovini prošle godine dvojici prodavaca umetnina, Nenadu Stojiću i Savu Šaronjiću - protiv kojih je, takođe, podignuta ista optužnica - kao i još jednom stranom državljaninu, pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace više od 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vešte kopije originala.

Reč je o slikama nastalim između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih autora Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih.

Oni su i ranije ove nedelje saslušani, po zamolnici mihnenskog tužilaštva, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Kako je rekao Kusovčev advokat Nikola Nikolić, istoričar umetnosti je na saslušanju negirao delo koje mu nemačko tužilaštvo stavlja na teret.

"Kusovac je kazao da je sa Petrovim imao drugarski odnos i da niko ne može da opovrgne njegovo mišljenje u pogledu umetničkih dela ovog autora. Naveo je da je apsolutno siguran u svoje mišljenje. Naglašavam da u ovom slučaju, nije reč o Kusovčevoj ekspertizi, već o mišljenju. Na moje pitanje da li postoji mogućnost da su mu doneli autentičnu sliku na procenu, a da su posle napravili kopiju, Kusovac je odgovorio da je to moguće, ali da to nije u njegovoj kompetenciji", rekao je Nikolić i dodao da je reč o oko 40 umetničkih dela i istakao Kusovčeve tvrdnje da su dela koje je on video i procenio apsolutni originali.

Nikola Kusovac je posle saslušanja u izjavi za medije rekao da veću besmislicu od onoga što je čuo u sudu, nije vide.

"Mislio sam da su Nemci ozbiljniji narod. Kako oni mogu da tvrde da je neko delo falsifikat?! Sa čime mogu da ga uporede? Ja sam dao mišljenje koje nije obavezujuće za deset dela i stojim iza toga. Radim 50 godina, uradio sam mnogo hiljada ekspertiza", rekao je on i dodao da se sa Mihajlom Petrovim lično poznavao i družio, iako je ovaj bio stariji od njega.

"Pomagao sam mu u organizovanju izložbi, a sada će neko iz Nemačke da mi govori da li su to njegova dela ili ne", rekao je Kusovac koji misli da je "dojava Nemcima stigla iz Hrvatske", te da zna i od koga.

 "Od jednog sumnjivog galeriste, mešetara i lovca u mutnom. Hrvati odavno imaju pik na mene iz nekog razloga. Tvrdili su da sam bio u nekom kriznom štabu koji je oteo neka njihova umetnička blaga. Ta, navodno oteta, umetnička blaga su ikone iz srpskih crkava i manastira koje su sklonjene da ne bi bile popaljene",  rekao je on.

Kusovčev advokat Nikola Nikolić istakao je, zatim, da "nema nijednog dokaza u pogledu bilo kakve odgovornosti" njegovog klijenta.

"Potpuno je neozbiljna zamolnica nemačkog tužilaštva. Mislim da će u Nemačkoj postupak biti obustavljen. Ne postoji nijedan dokaz u pogledu prevare", izjavio je advokat Nikolić.

Nasuprot Kusovcu, Stojić i Šaronjić, po savetu advokata, nisu želeli da se izjašnjavaju o navodima nemačkog tužilaštva jer "dokumentacija koju su poslali nemački pravosudni organi nije kompletna". Beogradskom sudu je, kako kaže njihov advokat Veselin Cerović, dostavljen samo jedan papir, bez optužnice i stručnog veštačenja.

"Stojić i Šaronjić su se našli u sukobu dva mišljenja: državnog tužioca Nemačke, koji nastupa sa pozicija vlasti i mišljenja koje je o slikama dao Kusovac koji nastupa s pozicije slobodnog uverenja i stručnog mišljenja i tvrdi da su slike originali. Oni su kolateralna šteta sukoba dva mišljenja. Predložio sam sudu da formira nezavisnu komisiju, sastavljenu od domaćih eksperata, s obzirom na to da je reč o srpskoj umetnosti iz doba zenitizma", rekao je Cerović za Politiku i rekao da je "za očekivati da je protiv njih na snazi 'evropski tajni nalog' koji omogućava njihovo privođenje, ukoliko bise našli na nekoj od granica".

Više tužilaštvo u Minhenu Kusovca tereti da je u prvoj polovini prošle godine Stojiću, Šaronjiću, kao i još jednom stranom državljaninu pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace više od 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vešte kopije originala.

Pored toga "poturena" im je i jedna skulptura, koja je ispečena u radionici u Pančevu. Početna vrednost spornih slika je oko 700.000 evra, ali bi se njihova vrednost na aukciji znatno povećala.

Prema navodima Politike, nemački galeristi su čak odštampali i kataloge, ali su im malo posle toga kolekcionari iz Zagreba dojavili da je reč o falsifikatima. Pozvana je i policija koja je saslušala vlasnika galerije, a slike su poslate na analizu. Forenzičkom analizom, prema istim informacijama, utvrđeno je da je reč o falsifikatima, posle čega je pokrenuta istraga.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Predrag
04.12.2018 - 09:43
Falsifikati
Kao kolecionr imam jako lose iskustvo sa Kusovcem i ne bih se iznenadio da je sve istina!
Ana
06.12.2018 - 16:29
Klanovi
Stalni pokusaji muljacine umetnickih klanova,a ne stvarnih znalaca umetnosti,povremeno ,ali sada I sve ucestalije,imaju neodoljivu potrebu da ponistavaju velikog I ucenog znalca,gospodina Kusovca,da bi neometano ,uz svoje muljacine ,uzivali u debelo naplacenim svojim rabotama.