Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Niš je danas najzagađeniji grad: "Maske nisu od pomoći..."

Prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u Nišu u protekla 24 časa iznosila je čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ "Sveti Sava"), odnosno 216 mikrograma (merna stanica kod Instituta za javno zdravlje), dok dozvoljena koncentracija ne bi smela da prelazi 50 mikrograma
Datum: 18/01/2019

Niš je danas najzagađeniji grad: "Maske nisu od pomoći..."

Foto: Profimedia

Niš je trenutno grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji pošto je prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u tom gradu u protekla 24 časa iznosila čak 223 mikrograma (merna stanica kod OŠ "Sveti Sava"), odnosno 216 mikrograma (merna stanica kod Instituta za javno zdravlje), prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine.

Pulmolozi smatraju da maske koje mogu da se kupe u apotekama ne mogu zaštiti građane, kada su u pitanju takozvane suspendovane čestice koje potiču od dima, čađi, prašine, soli, kiselina, metala i drugih zagađivača vazduha, preneo je B92.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim. 

Stanovnici Niša udišu vazduh koji je mnogo zagađeniji nego u Valjevu, u kome su čitave zime merene najveće koncentracije suspendovanih čestica u zemlji. U Valjevu, koncentracija suspendovanih čestica i teških metala iznosi 142 mikrograma po kubnom metru, a u Kosjeriću koji je ovog jutra na trećem mestu po zagađenju izmereno je 98,2 mikrograma. 

U svim drugim mestima izmerene su znatno niže vrednosti takozvanih PM10 čestica.

U Beogradu je je izmereno najviše 54,6 mikgrograma, u Novom Sadu 25, Pančevu 65,3, Popovcu 50,1, a u Boru 19,3 mikgrama po metru kubnom. 

Prema mišljenju pulmologa, takozvane "nano" maske mogu da obezbede delimičnu zaštitu i delimično spreče da mikronske čestice prodru u pluća.

Ekstremno zagađenje vazduha u Nišu ove zime stručnjaci objašnjavaju time što otprilike dve trećine domaćinstava za grejanje koristi ugalj i ogrevno drvo.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.