Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Obradović: Videćete šta ćemo uraditi 13. aprila, ako vlast ne ispuni zahteve protesta

"Ko misli da nastavi da se bori tako što će Vučiću slati pisma, slati mu molbe, moliti ga još 77 godina, ja ne verujem u to", rekao je lider Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju
Datum: 25/03/2019

Obradović: Videćete šta ćemo uraditi 13. aprila, ako vlast ne ispuni zahteve protesta

Foto: Printscreen Youtube

Lider Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović rekao je da u Srbiji više nema institucija, da država ne funkcioniše i da su ostali samo metodi vaninstitucionalne borbe.

"Ko misli da nastavi da se bori tako što će Vučiću slati pisma, slati mu molbe, moliti ga još 77 godina, ja ne verujem u to. Ne verujem da će pristati na bilo šta osim kada je priteran uza zid.  Zašto Vučić nije smenio Jutku pre dve-tri godine? Zašto nije smenio Simonovića pre dve-tri godine? Zašto ih je smenio tek sada? Zato što smo na ulicama. Zato smo oročili zahteve, fiksirali zahteve i ako ih vlast ne ispuni, cela Srbija staje i 13. aprila dolazi za Beograd", najavio je Obradović u Jutarnjem programu N1.

Tog dana će se, kako kaže, učesnci protesta iz 100 gradova i opština u Srbiji doći u Beograd, i okupiti se ispred jedne državne institucije da iskažu svoje zahteve.

Na pitanje šta će se dogoditi ako vlast odbije da ispuni zahteve učesnika protesta, Obradović je ostao nedorečen: "Onda ćete da vidite šta ćemo uraditi".

Istakao je, međutim, da su sve vrste građanske neposlušnosti, štrajkova i blokada dozvoljene u borbi protiv, kako je rekao, jednog diktatorskog režima.

Na pitanje smatra li da je nasilan upad na televiziju ispravan način političke borbe, Obradović je ponovio tvrdnju da nikakvih incidenata nije bilo i da je režim Aleksandra Vučića taj koji je nasilan.

"To nije bio upad, nego poseta nečemu što je vlasništvo građana Srbije, nečemu što mi plaćamo i omogućavamo mu da funkcioniše. Nisam hteo da prekinem program, već da omogućimo gostovanje organizatora protesta posle četiri meseca. Ne moje, ili nekog drugog lidera opozicije... Nije bilo incidenata. Koji novinar je imao problem sa mnom? Zoran Stanojević je rekao da nije bilo nikakvog nasilja prema novinarima. Mi se branimo, odgovaramo na Vučićevo nasilje. Za slobodu nekada morate da se izborite mišićima", poručio je lider Dveri i dodao da, pošto nisu uspeli u nameri da gostuju na RTS, da će u tome uspeti sledeći put ne precizirajući na šta tačno misli.

"Nećemo odustati dok RTS ne bude slobodan", rekao je on i upitao da li građani treba da šetaju još nekoliko godina "dok se Dragan Bujošević ne smiluje da pusti jedan minut protesta na RTS-u". 

"To poniženje ja neću da trpim, možda neko hoće, ja neću", poručio je Obradović.

Obradović je rekao i da bi jedna od šetnji, narednih subota, morala da ide i ka zgradi TV Pink jer ta televizija, kako je rekao, ima veći medijski uticaj od RTS-a.

Na podsećanje da je reč o privatnoj televiziji koja ima pravo na svoju uređivačku politiku, Obradović je ocenio da Pink svoju uređivačku politiku sprovodi zloupotrebljavajući nacionalnu frekvenciju koja je opšte dobro.

Na podsećanje da njegove metode ne nailaze uvek na podršku, i da su njegov upad na RTS kritikovali sociolog Jovo Bakić i glumica Bojana Maljević, Obradović je rekao da se on bori i za njihovo pravo da slobodno izraze svoje mišljenje.

"Umesto da je Jovo Bakić bio sa nama, da oslobodimo tu televiziju za ovaj narod, on pametuje na društvenim mrežama. Borim se da i Bojana Maljević može da gostuje na RTS-u. Branim njeno pravo na drugačije mišljenje, ali ona mora da dozvoli i moje pravo na mišljenje. I Dveri imaju pravo na svoj program", poručio je on.

Dodao je da vlast, sa druge strane, ne želi tu vrstu dijaloga, i da za za sve ove godine nije pokrenuta debata ni o jednoj temi koju je pokrenula opozicija, niti o biračkom spisku, niti o izbornim uslovima, niti o Republičkoj izbornoj komisji, niti o slobodi medija, RTS-u, REM-u...

"Nisam na protestima da bih se tukao sa policijom, da probijam kordone. Posle 30 godine se vraćamo na iste teme. Što ne sednete za sto kao Makron i debatujete? Možeš da sediš sa Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem, Tonijem Blerom, Bilom Klintonom i ostalim zločincima, a sa opozicijom ne možeš?", rekao je on.

Obradović je ponovio i da Savez za Srbiju nije za bojkot izbora, već da je za fer i poštene izbore, i da je minimum šest do devet meseci pre izlaska na birališta potrebno omogućiti slobodne medije i debatu.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Neca
27.03.2019 - 13:15
?
Gostovanje kog organizatora, zar to nisu spontani protesti?
Vule
27.03.2019 - 13:15
13 april
Za moj rodjendan!
Avram
29.03.2019 - 15:02
Dragoslavziv@gmail.com
Stani na crtu kada budu izbori na prolece i pobedi,pa onda radi po svome.