Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Odlučeno gde će biti spomenik kralju Aleksandru

U tekućoj godini obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ovo je dostojna prilika da mu kao društvo odamo počast", rekla je zamenica predsednika Skpuštine grada Beograda Andrea Radulović.
Datum: 30/11/2018

Odlučeno gde će biti spomenik kralju Aleksandru

Foto Profimedia

Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće podignut na platou između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada Beograda, odlučeno je danas na sednci Skupštine grada.

"Učešćem i komandovanjem u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom svetskom ratu, Aleksandar Prvi Karađorđević, pružio je neizmeran doprinos oslobođenju srpskog i drugih balkanskih naroda od Otomanskog i Austrougarskog carstva. U tekućoj godini obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ovo je dostojna prilika da mu kao društvo odamo počast", rekla je zamenica predsednika Skpuštine grada Beograda Andrea Radulović. 

Dodala je da je podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je otkriven prošle nedelje u Novom Sadu i budući spomenik kralju Aleksandru jedan je od načina da “pokažemo naš odnos prema sopstvenoj istoriji, negujemo kulturu sećanja, ali i pošaljemo poruku doslednosti i kontinuiteta, vrednosti, napretka i prosperiteta, koje je kralj Aleksandar delio sa našim narodom”. 

SVI ČITAOCI NEDELJNIKA DOBIJAJU NA POKLON KNJIGU O KRALJU ALEKSANDRU UZ BROJ KOJI JE NA KIOSCIMA OD 29. NOVEMBRA.

 

 

Knjiga o kralju Aleksandru je peta od šest u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici". Više o ediciji i rasporedu knjiga koje će se deliti uz Nedeljnik pogledajte OVDE.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Predrag
02.12.2018 - 14:05
Vojvoda
Kada će se podići spomenik Živojinu Mišiću koji je bio glavni strateg od balkanskih ratova pa do završetka velikog rata. Isti Karađorđević ga je dva puta izbacivao iz vojske pa ga zvao kad nije znao šta će i kako će...... Nikad se ne odužujemo pravim velikanima.