Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Pacoliju nije odobren zahtev za dolazak u Novi Pazar

Zahtev je odbijen jer, u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija, javio je RTS
Datum: 21/07/2018

Pacoliju nije odobren zahtev za dolazak u Novi Pazar

Foto: Profimedia

Ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju zvanični Beograd nije odobrio zahtev za dolazak u Novi Pazar, preneo je RTS.

Zahtev je odbijen jer, u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija, javio je RTS.

Bedžet Pacoli izjavio je u četvrtak da je zatražio dozvolu Beograda da 21. i 22. jula zvanično poseti Novi Pazar i Sandžak i dodao da, ukoliko je ne dobije, neće ići.

Mediji prenose da bi Pacoli mogao danas da boravi u Novom Pazaru, ali jedino u privatnoj poseti i u svojstvu običnog građanina, pa se tako navodi da Pacoli planira da pređe administrativnu liniju, i odazove se pozivu Spredsednika BNV Sulejmana Ugljanina, da tokom ovog vikenda boravi u Sadnžaku.

Navodno, iako Srbija nije dala dozvolu kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da poseti centralnu Srbiju,  nije mu ni zabranila ulazak, tako da će, pišu kosovski mediji, on najverovatnije prisustvovati sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru, preneo je Blic.

"Pacoli će putovati u Novi Pazar da prisustvuje Bošnjačkom forumu. To znači da odlazi u Sandžak, na osnovu Sporazuma o slobodnom kretanju iz Briselu. Još nismo dobili odgovor, ali ćutanje po sporazumu znači odobrenje posete", rekao je savetnik Bedžete Pacolija Jetlir Ziberaj.

Bošnjačko nacionalno vijeće je zakazalo svečani prijem u podne u svojim prostorijama, a nakon toga i tribinu u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Pacoli.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je iz SAD, gde danas prvi put boravi u svojstvu premijerke, poručila predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države.

Ona je istakla da pre svega treba poštovati Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Brnabićeva ističe da, i kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, upozorava čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima. 

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije”, kaže se u reagovanju predsednice Vlade. 

„Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno“, naglasila je premijerka Brnabić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.