Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Pad nezaposlenosti rezultat neaktivnosti radne snage, a ne novih radnih mesta": Svetska banka o Zapadnom Balkanu

U izveštaju Svetske banke istaknuto je da je neophodno ubzrati reforme na Zapadnom Balkanu jer je projektovano ubzravanje privrednog rasta podložno spoljnim i domaćim rizicima
Datum: 02/04/2019

"Pad nezaposlenosti rezultat neaktivnosti radne snage, a ne novih radnih mesta": Svetska banka o Zapadnom Balkanu

Foto: Profimedia

Na Zapadnom Balkanu je neophodno ubrzati reforme, jer je projektovano ubrzavanje privrenog rasta podložno rastućim spoljnim i domaćim rizicima, navodi se u izveštaju Svetske banke koji je preneo Danas.

Kako se dalje navodi u izveštaju, ovo ključuje geopolitičke i trgovinske sporove, kao i sporiji od očekivanog tempa strukturnih reformi.

U izveštaju se ukazuje da zemlje u regionu sada imaju priliku da unaprede reforme kako bi ublažile te rizike, usred sve većih zahteva javnosti za većim ekonomskim mogućnostima.

Upozorava se da je, uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu otvoren manji broj novih radnih mesta, što odražava ograničenu dinamiku privatnog sektora.

Precizira se da je na zapadnom Balkanu u 2018. godini otvoreno samo 96.000 radnih mesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, u poređenju sa 171.200, koliko ih je otvoreno 2017. godine.

Stopa nezaposlenosti je opala u 2018. godini, ali je i dalje visoka, posebno za žene i mlade, a u nekim zemljama je pad nezaposlenosti rezultat povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne novootvorenih radnih mesta, konstatuje se u izveštaju.

Kreatori politika u regionu treba da sprovedu reforme koje mogu da dovedu do održivog zamajca privrednog rasta koji stvara radna mesta, izjavila je direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Ona je istakla da brzorastuće kompanije stvaraju najveći broj radnih mesta, ali je upozorila da je takvih kompanija malo, naročito u poređenju sa drugim malim tranzicionim ekonomijama u Evropi.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.