Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Patrijarh Irinej o Kosovu: "Neka ga okupiraju, ali mi ga ne smemo dati"

Patrijarh je u besedi na arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu rekao da kosovsko pitanje "nikako ne sme da se reši brzo"
Datum: 20/08/2018

Patrijarh Irinej o Kosovu: "Neka ga okupiraju, ali mi ga ne smemo dati"

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U besedi na arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu, patrijarh srpski Irinej rekao je da se pitanje Kosova ne sme rešavati na brzinu i da Srbija ne sme da odustane od borbe da sacuva taj deo svoje teritorije.

Kako prenosi Sputnjik, patrijar je govoreći o Kosovu kao "srpskom Jerusalimu", "natopljenom krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvičnika", rekao da se "moramo Gospodu pomoliti, da nam ne otrgnu tu svetu zemlju".

"Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji. Tamo je podizao svetinje. Ukrasio je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što je okupirali", naveo je patrijarh. "Ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao svetinje naše na Kosovu i Metohiji. I oni danas treba da budu čuvari njihovi. Naš narod to kaže lepo: To je isto kao postaviti kozu da čuva kupus."

Patrijarh je rekao i da ako neko hoće da ga "uzme, neka ga okupiraju, uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju". Takođe je naveo da "to pitanje ne smemo nikada tako brzo da rešimo, nego da se borimo da ga sačuvamo, pa ako ga, ne daj Bože izgubimo, da se borimo da ga vratimo".


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dušan
20.08.2018 - 23:42
neki ćete da poginete, a neki ćemo da preživimo
Zaista smatram da njegova preuzvišenost treba da da primer celom stadu i da kao pravi hrišćanin ode kao jagnje među vukove i da se izbori za slobodu svete srpske zemlje. Mi ćemo se moliti za čudo sa pristojne distance. Ukoliko mu je toliko stalo do Kosova, zašto novu patrijaršiju gradi na Vračaru, a ne u Peći? I trebalo bi se zapitati od čijih para se ista gradi, i kako sveštena lica mogu da primaju plate i penzije iz budžeta kao da rade u javnom sektoru, ali ne mogu da plaćaju porez. Lako je sedeti u Beogradu i pričati da nema mesta žurbi (kao da se kosovsko pitanje ne povlači vekovima) dok ljudi na Kosovu moraju da razmišljaju da li će se deca vratiti sigurno iz škole. I gospode Bože šta ti nije jasno kada se molimo :"...i ne dovedi nas u iskušenje nego nas izbavi od gluposti"?!