Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Pooštravanje kazni nije dovelo do smanjenja kriminala"

Govoreći o stalnim navodima da ima mnogo uslovnih kazni, Dragomir Milojević, v.d. predsednika Vrhovnog suda, rekao je da Srbija u Evropi ima najviše zatvorskih sankcija, ali i više od 50 odsto uslovnih kazni, koje se prema njegovim rečima, dosuđuju kada je izbor između uslovne i novčane kazne, jer građani najčešće nemaju novca da kaznu plate
Datum: 11/03/2019

"Pooštravanje kazni nije dovelo do smanjenja kriminala"

Foto: Profimedia

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je da pooštravanje kazni nije dovelo do smanjenja kriminala i izrazio bojazan da bi moglo biti zloupotreba sa najavljenim uvođenjem krivičnog dela priprema ubistva, preneo je N1.

"Nikakvo pooštravanje kazni nije dovelo do smanjenja kriminala. To su istorijske činjenice. Priprema krivičnog dela, i do sada je u tom smislu bilo kažnjivih radnji. Bojim se da će biti zloupotreba", rekao je Milojević na konferenciji za novinare i dodao da on lično nema ništa protiv pooštravanja kazni. 

Govoreći o stalnim navodima da ima mnogo uslovnih kazni, Milojević je rekao da Srbija u Evropi ima najviše zatvorskih sankcija, ali i više od 50 odsto uslovnih kazni, koje se prema njegovim rečima, dosuđuju kada je izbor između uslovne i novčane kazne, jer građani najčešće nemaju novca da kaznu plate. 

On je demantovao navode da se dilerima droge dosuđuju uslovne kazne i da Krivični zakonik predviđa minimalnu kaznu od tri godine za trgovinu drogom. 

"Dete od 18-19 godina koje proda jedan 'džoint' mora da dobije tri godine. Nama su zatvori puni dece koja su pogrešila", rekao je Milojević.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Sokoćalo
12.03.2019 - 11:29
Grška do greške
Ne znam šta je u glavama sudija ali nikako se ne može uslovno kažnjavati posedovanje oružja bez dozvile, provala u stanove, krađa iz tuđeg dvorišta, krađa novčanika iz tuđe tašne, krađa iz trafo stanica, krađa kablova sečenjem instalacije ... Pravdaju se da kradu jer su siromašni? Pa pola Srbije je siromašno pa ne krade nego se muči i radi šta stigne. Ako nema pare da plati kaznu neka je odradi kroz zadati druatveno korisni rad. Uslovnom kaznom se ne postiže baš ništa.