Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Proširenje EU na Zapadni Balkan, ali kad se ispune uslovi"

Šef delegacije EU u Srbiji je rekao da se na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji nije govorilo o datumu pristupanja i da se ne mora fokusirati na 2025. godinu
Datum: 18/05/2018

"Proširenje EU na Zapadni Balkan, ali kad se ispune uslovi"

Foto: Profimedia

Šef misije EU u Srbiji izjavio da je proširenje na region Zapadnog Balkana geopolitička investicija EU, ali samo pod uslovom da se ispune uslovi članstva.

"Jasna je poruka sa samita - Pristupanje se bazira na zaslugama. Ako je zemlja sprovela dobre reforme onda ide glatko", rekao je šef  delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici za N1.

On je rekao da se na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji nije govorilo o datumu pristupanja i da se ne mora fokusirati na 2025. godinu.

"To nije nikakav datum, obaveza, već podsticaj. Juče se nije pričalo o datumu i određivanju veštačkih rokova, već se pričalo o tome koji su ciljevi pristupanja", rekao je on i dodao da za proširenje EU moraju da se sprovedu reforme.

"Moramo da reformišemo način na koji EU funkcioniše. Vrlo je teško doneti odluku ako svi moraju da se slože", rekao je Fabrici.

On je rekao da je region godinama bio izvor nestabilnosti i da upravo proces proširenja i pristupanja donosi stabilnost.

"Ukoliko region nastavlja da se integriše biće lakši put u EU. Što je više stabilnosti u regionu to ce povećati mogućnosti da čitav region pristupi EU. Naravno, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je ključni element u svemu tome", ocenio je Fabrici.

Šef Delegacije EU u Srbiji ističe da je stav Unije da pomaže dijalog, ali da je na dve strane da dođu do dogovora i sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane.

"Ostajemo optimistični da će se rešenje naći. Nikome ne odgovara da ostane stanje zamrznutog konflikta", smatra on.

Fabrici je ponovio da Unija ohrabruje Srbiju na evropskom putu i podseća da je u poslednjem izveštaju navedeno da je Srbija u određenim oblastima postigla napredak, poput ekonomskih reformi i makroekonomske stabilnosti, ali da ima i drugih oblasti gde je zabeležen umereni napredak.

"Kad je reč o slobodi medija, u izveštaju se kaže da nije bilo napretka i to je jedan od glavnih elemenata da kažemo da Srbija mora da bude naprednija", poručio je Fabrici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.