Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Protivustavno je da osobe sa psihičkim poteškoćama ne glasaju na izborima"

Ustavni sud u Nemačkoj je naložio da zabrana učestvovanja na izborima ne sme biti izricana paušalno, nego da mora biti da bude proveravana od slučaja do slučaja, koji su, po mišljenju suda, suviše različiti da bi bili tretirani paušalno
Datum: 21/02/2019

"Protivustavno je da osobe sa psihičkim poteškoćama ne glasaju na izborima"

Foto: Profimedia

Pravilo po kojem više od 80.000 građana Nemačke s psihičkim poteškoćama ili posebnim potrebama ne sme da učestvuje na glasanju je protivustavno, saopštio je u nemački Ustavni sud u Karlsruheu, preneo je N1.

"Pravila o učestvovanju na demokratskim izborima koja nalažu izuzeće za osobe kojima je sudski dodeljeno starateljstvo ili im je sudskim procesom ustanovljena smanjena uračunljivost su protivustavna", zaključio je nemački Ustavni sud.

U Nemačkoj se to odnosi na 82.220 osoba.

Ustavni sud je naložio da zabrana učestvovanja na izborima ne sme biti izricana paušalno, nego da mora biti da bude proveravana od slučaja do slučaja, koji su, po mišljenju suda, suviše različiti da bi bili tretirani paušalno.

"Krug osoba pogođenih ovom merom je svrstan pod isti imenilac, a da to nije utemeljeno na stručnim razlozima", kaže se u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je istovremeno zaključio da izuzeće od glasanja može biti opravdano i to u slučaju kada se utvrdi kako u dovoljnoj meri ne postoji mogućnost "komunikacijskog procesa između predstavnika naroda i državnih tela".

Savezna vlada je u svom koalicionom ugovoru najavila promenu izbornog zakona koji bi i ovoj grupi građana omogućio da učestvuju na izborima, ali do sada nije postignut sporazum unutar demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije oko detalja ovog zakona.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.