Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Bečki kardinal: "Rat protiv Srbije označio je početak katastrofe 20. veka"

Kristof Šenborn smatra da je odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa
Datum: 14/11/2018

Bečki kardinal: "Rat protiv Srbije označio je početak katastrofe 20. veka"

Foto Tanjug

Bečki kardinal Kristof Šenborn poručio je povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata da se istorija ne može vratiti, ali da "možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije".

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je "bolje sto godina pregovarati nego započeti rat".

"Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa", rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a "sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina".

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Zoran
17.11.2018 - 11:26
Bla bla . . .truć truć
E baš je to rekao.Ma važi.