Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Razgovarali predstavnici protesta u Novom Sadu i čelnici RTV

Predstavnik demonstranata sa protesta "Jedan od pet miliona" Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni, budući da je rukovodstvo, na čelu sa direktorom Miodragom Koprivicom, neke zahteve ocenilo kao pritisak na uređivačku politiku
Datum: 25/03/2019

Razgovarali predstavnici protesta u Novom Sadu i čelnici RTV

Foto: Tanjug

Predstavnici protesta "Jedan od pet miliona - Novi Sad" razgovarali su danas u zgradi Javnog medijskog servisa Radio-televizije Vojvodine (RTV) sa direktorom te medijske kuće i rukovodstvom o nezadovoljstvu građana načinom na koji ta kuća izveštava o protestima u Novom sadu i širom Vojvodine, preneo je N1.

Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, RTV je zatražila tri dana kako bi odgovorila na zahteve koji su predati rukovodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

U zahtevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" da izveštava o protestima u svojim informativnim emisijama, te da u centralnoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" obezbedi "ne manje od pet minuta" za teme vezane za proteste. Drugi zahtev je da RTV počne "redovno da realizuje emisije u kojima će učesnici protesta 'Jedan od pet miliona', opozicione političke partije i druge organizacije redovno imati mogućnost da iskažu stavove". A traži se i da izveštavanje o protestima bude omogućeno i na manjinskim jezicima, da teme budu emitovane i na radiju, kao i na drugim platformama na kojima izveštavaju novinari RTV, a svi zahtevi su utemeljeni na zakonskim obavezama javnih servisa u Srbiji.

Predstavnik demonstranata sa protesta "Jedan od pet miliona" Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni.

"Jedan od ključnih razloga naših protesta je stanje u medijima. RTV je neke od naših zahteva prokomentarisala kao pritisak na slobode rada novinara i redakcija. Mi smatramo da je naša današnja poseta upravo suprotna i da ovim činom, insistiranjem na poštovanju zakona, i na obavezama RTV, upravo radimo suprotno i obezbeđujemo zakonitost i slobodu rada novinara, a u skladu sa normama profesije", rekao je Bosnić.

Direktor RTV Miodrag Koprivica rekao je da je RTV primio pisane zahteve ovlašćenih predstavnika protesta "Jedan od pet miliona", ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu saglasili oko teme izveštavanja i ocenama o tome kako je RTV informisala o protestima.

"To ne znači da te razgovore ne treba da nastavimo. Ali mi ovde imamo 28 strana teksta o tome kako je RTV i u kom vremenu izveštavala o protestima", rekao je Koprivica.

Prema njegovim rečima, delove tih zahteva RTV smatra "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa", a to su pre svega zahtevi o minutaži u centralnim informativnim emisijama koje bi bile posvećene protestima.

Stanko Bosnić je dodao i da će predstavnici protesta u Novom sledeća tri dana komunicirati sa rukovodstvom RTV i dok ne dobiju odgovore, a u petak 29. marta će o tim odgovorima obavestiti javnost u Novom Sadu, kao i u celoj Vojvodini i Srbiji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.