Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Roman "Braća Karamazovi" zabranjen u Kuvajtu: Posle Igoa i Markesa, cenzurisan i Dostojevski

Direktor Kuvajtskog međunarodnog književnog festivala Saad al-Anzi rekao je da je ministarstvo informisanja zabranilo 948 naslova.
Datum: 14/11/2018

Roman "Braća Karamazovi" zabranjen u Kuvajtu: Posle Igoa i Markesa, cenzurisan i Dostojevski

Profimedia

Kuvajtske vlasti su na književnom festivalu koji se održava u toj zemlji cenzurisale skoro hiljadu knjiga, među kojima je i klasik Fjodora Dostojevskog "Braća Karamazovi", prenosi N1.

"Braća Karamazovi" su delo iz 1880, u kom se prikazuje Rusija iz 19. veka, i postavljaju pitanja o moralu, slobodnoj volji i postojanju boga.

Sve knjige koje će biti izložene na festivalu je unapred pregledala cenzorska komisija, kako predviđa kuvajtski zakon. Na meti zakona su vređanje islama i pravosuđa, pretnje nacionalnoj bezbednosti, "pozivanje na nered" i "nemoralni" akti.

Dostojevski se tako pridružio sve dužem spisku pisaca čija dela su zabranjena u Kuvajtu, zemlji koja važi za umerenu u Persijskom zalivu, ali u kojoj je konzervativna struja sve jača u političkom i društvenom životu.

Ministarstvo informisanja je u poslednjih pet godina zabranilo više od 4.000 knjiga, među kojima su i "Zvonar Bogorodičine crkve" Viktora Igoa i "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa.

Aktivisti su u septembru dva puta protestovali na ulicama protiv sve veće cenzure. Kuvajt je od sedamdesetih do devedesetih godina bio izdavački centar, s kulturnim magazinom "al-Arabi", mnogo čitanim u arapskim zemljama i nizom knjiga popularne nauke, beletristike i drugog.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.