Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Otkriven tajni plan Rusije za bekstvo Asanža iz Britanije

Gardijan je naveo i da su četiri izvora iz ambasade Ekvadora potvrdila da je Kremlj bio spreman da ponudi podršku tom planu, a da je u saradnji sa Rusijom razmatrana i mogućnost da Asanž brodom otputuje u Ekvador
Datum: 21/09/2018

Otkriven tajni plan Rusije za bekstvo Asanža iz Britanije

Foto: Profimedia

Ruske diplomate sastale su se nekoliko puta sa ljudima bliskim Džulijanu Asanžu, kako bi mu pomogli da pobegne iz Velike Britanije, preneo je Gardijan.

Plan je, navodno, da osnivač Vikiliksa napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu i da se helikopterom prevezu u neku drugu državu.

Jedna od najrealnijih destinacije je Rusija, gde Asanž ne bi bio u opasnosti od ekstradicije SAD. Nakon nekoliko analiza, plan je otkazan, jer je ocenjen kao previše rizičan.

Ta operacija je u prvobitno zakazana za Božićnu noć 2017. godine.

Izvori iz ekvadorske ambasade istakli su Fidela Narveza kao ključnog za komunikaciju Asanža i Moskve, što je Narvez u intervjuu za Gardijan negirao, rekavši da je samo dva puta posetio rusku ambasadu u Kesingtonu i to kao učesnik otvorenih javnih susreta u vezi sa aferom "Skripalj".

Gardijan je naveo i da su četiri izvora iz ambasade Ekvadora potvrdila da je Kremlj bio spreman da ponudi podršku tom planu, a da je u saradnji sa Rusijom razmatrana i mogućnost da Asanž brodom otputuje u Ekvador.

To nije prvi put da Asanž priželjkuje azil u Rusiji jer je navodno vizu te zemlje tražio još 2010. godine.

Otkrivanje umešanosti ruskih diplomata u planiranju operacije važno je zbog istrage koju SAD vode zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na rezultate američkih izbora, a za tu istragu Asanž je jedna od ključnih figura.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.