Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Sa sporednog balkanskog koloseka, na glavni put Evrope": Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade

"Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev
Datum: 12/02/2019

"Sa sporednog balkanskog koloseka, na glavni put Evrope": Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade

Foto: Tanjug

Zastava NATO danas je, uz intoniranje himne te alijanse, podignuta ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Severna Makedonija, preneo je B92.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa "sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi". 

"Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev koji je govor završio rečima: "Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani!". 

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija", ovih dana započinje sledeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima. 

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu", rekao je makedonski premijer. 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dodo
13.02.2019 - 11:32
Uf
Usrecili ste se ..