Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Saga o susretu Trampa i Kima se nastavlja: "Mislimo da će samit biti održan posle 1. januara"

Američki potpredsednik Majk Pens kaže da se čeka još tačan datum i mesto susreta, ali da će on biti sigurno početkom 2019.
Datum: 15/11/2018

Saga o susretu Trampa i Kima se nastavlja: "Mislimo da će samit biti održan posle 1. januara"

Foto: Profimedia

Američki i severnokorejski lideri, Donald Tramp i Kim Džong Un ponovo će se sastati posle Nove godine, potvrdio je američki potpredsednik Majk Pens i dodao da njegova vlada neće da ponovi grešku prihvatanja "prekršenih obećanja".

"Mislimo da će samit biti održan posle 1. januara, ali moramo da odredimo kada i gde", rekao je Pens u Singapuru, na marginama godišnjeg samita Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), prenosi Rojters.

Američki predsednik i severnokorejski vođa održali su ove godine istorijski sastanak na vrhu u Singapuru, što je urodilo postizanjem sporazuma o nuklearnom razoružanju, ali njegovi uslovi nisu čvrsto definisani.

Posle sastanka u Singapuru, Severna Koreja odrekla se nuklearnih i balističkih testiranja i uklonila je postrojenje za ispitivanje projektila i obećala da će ukloniti nuklearni kompleks, ako Sjedinjene Države naprave ustupke.

Donald Trump je najavljivao da će drugi sastanak s Kimom održati početkom 2019. godine, ali je u međuvremenu predviđeni pripremni sastanak njihovih šefova diplomatije, koji je trebalo da bude održan prošle nedelje, odložen.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli objasnila je da je do odlaganja tog pripremnog sastanka došlo jer je Severna Koreja rekla da "nije spremna".

"Ne želimo da ponovimo greške prethodnih vlada, kada su obećanja data, sankcije ukinute, državna pomoć je stizala, a zatim su obećanja prekršena", upozorio je Pens.

On je ovu izjavu dao posle sastanka s južnokorejskim predsednikom Munom Džae Inom.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.