Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Sastali se Vučić i Han: Razgovarali o kosovskim taksama

Johanes Han će tokom popodneva otići i u Prištinu
Datum: 03/12/2018

Sastali se Vučić i Han: Razgovarali o kosovskim taksama

Foto: Profimedia, Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastali su se u Beogradu, preneo je B92.

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Srbije. 

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze. 

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, ponovio je predsednik Vučić. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma. 

Predsednik Vučić je ispratio Hana iz zdanja na Andrićevom vencu, nekoliko minuta su još popričali i prijateljski se pozdravili.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han se neće sastati sa poslanicima Srpske liste koji su se zatvorili u prostorijama poslaničke grupe u parlamentu Kosova.

Pored susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, ta televizija saznaje da će se Han sastati sa predstavnicima opozicionih stranaka Demokratskog saveza Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.