Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Soros tuži Mađarsku zbog zakona protiv NVO

Direktor Pravne inicijative Otvorenog društva Džejms Goldston rekao je za AP da je pravni postupak pokrenut da bi se suprotstavili zakonima čiji je cilj "zastrašivanje i ućutkivanje nezavisnih glasova u Mađarskoj
Datum: 24/09/2018

Soros tuži Mađarsku zbog zakona protiv NVO

Foto: Profimedia

Fond za otvoreno društvo američkog milijardera filantropa mađarskog porekla Džordža Soroša saopštio je da je uložio tužbe Evropskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu oko nedavno uvedenih zakona u Mađarskoj upernih protiv nevladinih organizacija koje rade s izbeglicima i tražiocima azila, preneo je Foks njuz.

Direktor Pravne inicijative Otvorenog društva Džejms Goldston rekao je za AP da je pravni postupak pokrenut da bi se suprotstavili zakonima čiji je cilj "zastrašivanje i ućutkivanje nezavisnih glasova u Mađarskoj".

Zakon nazvan "Zaustavite Soroša" usvojen u junu predviđa zatvor do godinu dana za ljude koji pomažu tražiocima azila, a u julu je zakonom uvedena taksa od 25 odsto na finansijsku ili drugu pomoć iz inostranstva grupama koje promovišu migracije.

Fond za otvoreno društvo podržava neke od nevladinih organizacija na meti antimigracione politike mađarskog premijera Viktora Orbana.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.