Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Španija pred vanrednim izborima

Katalonski separatisti su sa desnim centrom i konzervativcima glasali protiv predloga budžeta koji je podnela vlada premijera Pedra Sančeza
Datum: 14/02/2019

Španija pred vanrednim izborima

Foto: Tanjug-AP

Donji dom španskog parlamenta nije juče usvojio predlog budžeta koji je podnela socijalistička vlada, pošto ga nisu podržale katalonske separatističke stranke, čime su otvorena vrata vanrednim parlamentarnim izborima, piše Politiko.

Katalonski separatisti su sa desnim centrom i konzervativcima glasali protiv predloga budžeta koji je podnela vlada premijera Pedra Sančeza. Protiv budžeta je glasao 191 od 350 poslanika donjeg doma.

Katalonske stranke su najavile da neće podržati Sančezov predlog budžeta ako vlada ne prihvati pregovore o pravu na samoopredeljenje tog bogatog regiona na severoistoku Španije. Vlada nije prihvatila te pregovore, navodeći da Ustav Španije to ne dozvoljava.

Sančez je postao premijer u junu kada su katalonski separatisti sa socijalistima i nekoliko manjih stranaka izglasali nepoverenje dotadašnjem konzervativnom premijeru Marijanu Rahoju. Njegova stranka, kao i druge partije desnice, takođe su glasale protiv Sančezovog predloga budžeta. Iz stranke koju je nekada predvodio Rahoj poručili su da je to defakto bilo izjašnjavanje o poverenju aktuelnoj vladi na čijem je čelu Socijalistička partija. Ona u nacionalnoj skupštini trenutno drži manje od četvrtine poslaničkih mesta.

Izvori iz Sančezove vlade i njegove Socijalističke partije početkom ove nedelje rekli su da će, u slučaju da predlog budžeta ne dobije podršku poslanika, biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, najverovatnije sredinom ili krajem aprila. Rojters je preneo da datum izbora još nije određen, ali da će Sančez svakako želeti da ih održi što je moguće ranije kako bi glasače naklonjene levici mobilisao nakon mitinga koji su desničarske stranke, među njima i krajnje desni Voks, u nedelju održale u Madridu. Desničarskom bloku je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, skočila popularnost zbog novog talasa antikatalonskog raspoloženja širom Španije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.