Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Špijunska afera: Posle Holandije i Austrija optužila Rusiju za špijuniranje

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dodajući da je otvorena sudska istraga
Datum: 09/11/2018

Špijunska afera: Posle Holandije i Austrija optužila Rusiju za špijuniranje

Foto: Profimedia

Pukovnik austrijske vojske, danas u penziji, osumnjičen je da je nekoliko decenija špijunirao za Ruse, izjavio je pred novinarima austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Pukovnik je počeo da radi s ruskim obaveštajnim službama devedesetih godina i nastavio je svoju aktivnost do ove godine.

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju, dodao je Kurc, dodajući da je otvorena sudska istraga.

"Naravno, ako se takvi slučajevi potvrde, bilo to u Holandiji ili Austriji, to neće popraviti odnose između EU-a i Rusije", izjavio je austrijski kancelar.

Holandija je u oktobru objavila da je proterala četiri ruska špijuna optužena za pokušaj hakovanja sedišta Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Hagu.

"Rusko špijuniranje u Evropi neprihvatljivo je i treba ga osuditi", dodao je Kurc.

Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek iz stranke FPO izjavio je da je afera otkrivena "pre nekoliko nedelja", posle informacija dobijenih od jedne druge evropske obaveštajne agencije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.