Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Stigli MIG-ovi: "Sa njima ćemo rešavati probleme narednih dvadeset godina"

Na batajničkom aerodromu obavljen je svečani prijem dva remontovana MIG-a 29 koje je Srbija nabavila od Rusije
Datum: 21/08/2018

Stigli MIG-ovi: "Sa njima ćemo rešavati probleme narednih dvadeset godina"

Foto: Tanjug

Na aerodromu u Batajnici obavljen je svečani prijem dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je B92.

Remont ova dva aviona MIG-29 obavljen je u Srbiji, i od danas su u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Prema nezvaničnim najavama, u okviru svečanosti mogao bi da bude izveden i probni let MIG-ova 29, koji su proteklih meseci modernizovani i u potpunosti pripremljeni za letove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po dolasku tih aviona rekao da ćemo imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, kao i da sa tim avionima rešavamo problem u narednih 20 godina.

Ministarstvo odbrane je, takođe, ranije najavilo da će svih 14 "migova 29" do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće biti u letnom stanju.

"Trenutno imamo četiri 'miga 29', spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona 'mig 29' iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz beloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo" rekao je ranije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Objasnio je da će se osim remonta nastaviti sa modernizacijom i daće svih 14 aviona biti urađeni na istovetan način.

Svi će biti u istoj klasi - "četiri plus" generacije, koja je jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo generacija "pet", ali nju poseduju samo velike svetske sile.

Vučića je dočekala počasna četa Vojske Srbije.

Događaju prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasador Rusije Aleksandar Ccepurin.

Vučić je nedavno, u obraćanju novinarima posle pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja u Nikincima, krajem jula, najavio da će pre kraja godine u upotrebi u Vojsci Srbije biti najmanje osam ili devet aviona MIG 29.

Šest MIG-ova 29, koje je Srbija nabavila u okviru vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom, stigli su u našu zemlju u oktobru prošle godine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.