Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Svako ko hoće da pomera granice, treba da zna da pokreće novi rat": Haradinaj o "razgraničenju" Kosova i Srbije

"Ako tenkovi Srbije predju kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde", rekao je kosovski premijer
Datum: 21/08/2018

"Svako ko hoće da pomera granice, treba da zna da pokreće novi rat": Haradinaj o "razgraničenju" Kosova i Srbije

Foto: Profimedia

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova i dodao: "Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde", prenela je kosovska televizija RTK 2.

On je dodao da će biti smatrano nacionalnom izdajom ako neko pokuša da "pomeri granice". Kako je rekao Haradinaj, svako ko želi da pomera granice, treba da zna da pokreće novi rat, javlja Tanjug.

Kosovski predsednik Hašim Tači ima poverenje kosovskih institucija u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama, naglasio je Haradinaj.

"Ako tenkovi Srbije predju kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde. Mi imamo pravo na samoodbranu. To ne sprečava pravo NATO da se brani. Ako napadne Srbija, NATO će pomoći ako može, ako ne, kazaće srećno", rekao je Haradinaj.

Kako je rekao, ideja da se Preševska dolina priključi teritoriji Kosova je nešto što je nemoguće postići. "Želja ostaje, ali da bi se pomerala ova teritorija Kosova, nema mandat ni predsednik Tači, niti bilo ko drugi", rekao je Haradinaj.

Kako je rekao, "uzećemo dolinu rado, ako nam je Srbija da, želeći to, ali niko nema pravo da pregovara o nezavisnosti teritorije Kosova koja je proglašena 17. februara". On je rekao da su izgubljeni životi "za ove granice, za ovu realnost" i da bi preispitivanje tog postignuća bila greška za Prištinu.

"Kršenje (integriteta) teritorije zemlje je rat", smatra Haradinaj, prenela je RTK 2.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.