Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"To može da vas košta...": Bugarski ministar odbrane zapretio Zaevu

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije
Datum: 09/12/2018

"To može da vas košta...": Bugarski ministar odbrane zapretio Zaevu

Foto: Profimedia

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika.

Karakačanov je istakao da bi to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU, prenela je skopska TV Telma.

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU", izjavio je Karakačanov.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije.

"Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da "Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Prethodno je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu Krasimira Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umesto prijateljstva.

Kako prenosi mediji, Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

"Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda", kaže se u saopštenju makedonskog ministarstva.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Ej sad
12.12.2018 - 11:37
Ej sad
Ej sad , MK ili severna mk ali jezik postoi.