Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Toma Fila o Karadžiću: "Nisam optimista, postoji mogućnost da mu povećaju kaznu"

Fila je precizirao da je Karadžić optužen za jedan genocid, po pet pet tačaka za zločin protiv čovečnosti, četiri tačke optužnice se odnose na povrede pravila i običaja ratovanja i tri udružena zločinačka poduhvata
Datum: 20/03/2019

Toma Fila o Karadžiću: "Nisam optimista, postoji mogućnost da mu povećaju kaznu"

Foto: Nedeljnik

Advokat Toma Fila izjavio je, uoči izricanja pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da nije optimista.

“Po prirodi nisam optimista. Postoji mogućnost da mu povećaju kaznu”, rekao je Fila za TV Prvu govoreći o presudi koju će danas izreći Žalbeno veće Rezidualnog mehanizma u Hagu.

Karadžić je 24. marta 2016. prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, ali su se na tu odluku žalili i tužilaštvo i odbrana. Njemu je tada pripisana krivica za deset od 11 tačaka optužnice. 

Fila je precizirao da je Karadžić optužen za jedan genocid, po pet pet tačaka za zločin protiv čovečnosti, četiri tačke optužnice se odnose na povrede pravila i običaja ratovanja i tri udružena zločinačka poduhvata. Na teret mu se, kako navodi, stavlja i bombardovanje Sarajeva, proterivanje stanovništva iz Srebrenice, uzimanje talaca. 

Kako je rekao, osuđen je po svim tačkama, osim jedne koja je ključna – po tački za genocid u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor, Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica, Zvornik. 

"Jedina dobra stvar je što nema (sudije) Teodora Merona. Želja tužioca je bila da pokaže da nije samo u Srebrenici bilo genocida. Ovo pitanje ukoliko bude ostalo i tužilac uspe da mi budemo genocidni narod za celu BiH, kazna će mu biti doživotna robija“, istakao je Fila. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.