Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Trampove lekcije iz istorije: Američki predsednik objasnio zašto se raspao Sovjetski Savez

Vašington post je analizirao Trampovo objašnjenje da se SSSR raspao zbog rata u Avganistanu. Rečenicu po rečenicu...
Datum: 03/01/2019

Trampove lekcije iz istorije: Američki predsednik objasnio zašto se raspao Sovjetski Savez

Tanjug/AP

"Predsednik Tramp je rekao mnogo čudnih i netačnih stvari posle sastanka njegovog kabineta u sredu, ali najbizarniji odlomak njegovog izlaganja je istorijska lekcija o Sovjetskom Savezu", piše Vašington post.

Naime, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je rat u Avganistanu bio pravi razlog zbog čega se raspao Sovjetski Savez.

"Rusija je bila Sovjetski Savez. Međutim, Avganistan je od SSSR-a načinio Rusiju, jer je ta ogromna zemlja bankrotirala u tom ratu“, rekao je američki predsednikl.

"Imali su pravo da budu tamo. Problem je što je to bio težak rat. I oni su bukvalno bankrotirali, došli su do toga da se ponovo zovu Rusija, a ne Sovejetski Savez. Znate, mnoga ta mesta o kojima čitate nisu više deo Rusije zbog Avaganistana", rekao je Tramp.

Trenutno, kako je dodao, situaciju u Avganistanu rešavaju, pored SAD, i Rusija, Indija i Pakistan. 

Tramp je ponovo govorio i o povlačenju Trupa iz Sirije. Naveo je da će se američke trupe povući iz Sirije u “određenom trenutku“. 

On je izveštaje medija, koji su pisali o tome da će se povlačenje dogoditi u narednih nekoliko meseci, nazvao lažnim. 

Trampovu odluku kritikovali su mnogi zvaničnici i iz republikanskih i iz demokratskih redova, pogotvo zbog špekulacija da će kurdski borci da budu ostavljeni na milost i nemilost turskih vojnika. 

“Želimo da zaštitimo Kurde, ali ne želim da budem u Siriji zauvek“, naveo je Tramp.

 

Tanjug/AP
Tanjug/AP

 

Sovjetski Savez je u Avganistan ušao 1979. godine, a 10 godina kasnije je izvukao i poslednju jedinicu iz te zemlje. Dve godine posle povlačenja iz Avganistana došlo je do raspada SSSR.

Vašington post piše da ne postoji tako jasna uzročno-posledična veza između ovih događaja, kako je to Tramp predstavio, koristeći iskustvo Sovjetskog Saveza da bi argumentovao svoju odluku o povlačenju iz Sirije.

"Rusija je nekada bila Sovejtski Savez.To bi moglo da bude jedina stvar koju je Tramp izgovorio, a da je delimično tačna. Dok se termini Rusija i Sovejtski Savez često naizmenično koriste kao sinonimi, bilo je još 14 republika u SSSR. Danas Rusija ima oko polovine populacije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Ali to možemo da mu oprostimo", piše Vašington post.

 

"Avganistan je od SSSR napravio Rusiju, pošto je država bankrotirala"?

Vašington post navodi da "bankrot" nije dobar termin.

"Sovjetska ekonomija se jeste urušila, ali nije bankrotirala, pošto je Rusija preuzela odgovornost za većinu sovjetskih dugova posle 1991. godine", navodi se u tekstu Vašington posta.

 

Tanjug/AP
Tanjug/AP

 

A što se tiče avganistanske uloge u rusšenju SSSR, navodi se da to može da bude "jedan od uzroka", ali svakako nije "razlog".

"Većina istoričara bi se složila da je Avganistan doprineo urušavanju SSSR, ali ne vidim da bi bilo ko išao tako daleko da svu krivicu prikači Avganistanu ili da kaže da su Sovjeti bankrotirali zbog rata u Avganistanu", rekla je Sara Kameron, istoričarka sa Univerziteta Merilend.

Dalje se navodi da je "uloga Vaganistana" više bila vojno-strateška, nego ekonomska. Jer, svetska sila koja je pomogla da se porazi nacistička Nemačka i koja je onutdavala pobune unutar svojih granica odjednom je viđena kao slaba država koja ne može da kontroliše jednu malu zemlju.

"Najveći finansijski problem Sovejtskog Saveza je bio pad cene nafte osamdesetih. A onda je Perestrojka rasplamsala različite probleme planske ekonomije. Cena ratovanja u Avganistanu je bila velika, ali ni blizu tolikih razmera", kaže Erik Lor, eskpert sa Američkog Univerziteta.


Vašington post navodi i da je netačna teza da je "Rusija ušla u Avganistan zbog terorista", već kako navode "zbog širenja komunizma".

 

A što se tiče izjave da su "Rusi imali pravo da budu tamo", to je teško ocenjivati sa stanovišta istorijskih činjenica pošto je reč o stavu predsednika o toj temi.

A tu se Trampu zamera, čak se navodi i presedanom, da američki predsednik izjavi tako nešto, imajući u vidu da su SAD "bile na drugoj strani, pomažući mudžahedinima".

 

Poslednja "tačka" iz Trampove izjave - "mnoga ta mesta o kojima čitate nisu više deo Rusije zbog Avaganistana" - nije dovoljno jasna.

Jedina zemlja bivšeg SSSR-a koja je u poslednje vreme tema svetskih medija je Ukrajina, zbog ruske aneksije Krima. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.