Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Trka sa Kinom: Tramp potpisao dekret o razvoju veštačke inteligencije

Plan nazvan "Američka inicijativa za veštačku inteligenciju" napravljen je nakon što su Kina i druge zemlje najavile velike investicije kao bi unapredile i primenile veštačku inteligenciju u različitim oblastima, od ratne tehnologije do zdravstvene zaštite
Datum: 12/02/2019

Trka sa Kinom: Tramp potpisao dekret o razvoju veštačke inteligencije

Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od vlade da istraživanje i razvoj veštačke inteligencije postane prioritet saveznih agencija.

Kako prenosi Njujork tajms, plan nazvan "Američka inicijativa za veštačku inteligenciju" napravljen je nakon što su Kina i druge zemlje najavile velike investicije kao bi unapredile i primenile veštačku inteligenciju u različitim oblastima, od ratne tehnologije do zdravstvene zaštite. Tramp je potpisao dekret u koje traži da svi resursi budu usmereni u tom pravcu.

Ovaj plan ne pružaneke dodatne detalje, a od Kongresa će zavisiti da li će i koliki novac obezbediti. Naređenje federalnim agencijama podrazumeva da podatke o vladi i komputerskim resursima budu dostupniji stručnjacima za veštačku inteligenciju, ali da istovremeno zadrže poverljivos i nivo bezbednosti.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju, akademska zajednica i vlada već dugo poziva Trampovu administraciju da razvoj veštačke inteligencije postane glavni prioritet.

"Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u stvarnju veštačke inteligencije. Ipak, imajući u vidu brzinu napretka, ne možemo da budemo pasivni i da kažemo da je naša nadmoć garantovana", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

U julu 2017. godine, Kina je obelodanila plan da preuzme mesto lidera u veštačkoj inteligenciji, planirajući da do 2030. godine stvori industriju vrednu 150 milijardi dolara, dok su dva kineska grada obećala da će investirati sedam milijardi dolara u te svrhe. U tom pravcu su krenule i Južna Koreja, Velika Britanija, Francuska i Kanada.

Naređenje američkoj vladi je izdati u trenutku sve gorih odnosa Vašingtona i Pekinga. Mnistarstvo odbrane je ubrzalo napore da se razvija ta industrija, prebacujući 75 miliona dolara svog godišnjeg budžeta u novu agenciu koja će razvijate te tehnologije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.