Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Zaeva za veleizdaju

U obrazloženju odluke da odbaci krvičnu prijavu Svetskog makedonskog kongresa, skopsko tužilaštvo navodi da je utvrdilo da pregovorima sa Grčkom i sklapanju Dogovora "nema elemenata krivičnih dela navedenih u prijavi"
Datum: 20/02/2019

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Zaeva za veleizdaju

Foto: Profimedia

Tužilaštvo u Skoplju odbacilo je krivičnu prijavu NVO Svetski makedonski kongres protiv premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i šefa diplomatije Nikole Dimitrova za veleizdaju, preneo je N1.

Ta NVO, na čijem čelu je Todor Petrov, koji se predstavlja i kao zastupnik dijaspore, 14. septembra prošle godine podnela je krivičnu prijavu protiv Zaeva i Dimitrova u kojoj navodi da su sklapanjem Prespanskog dogovora, pored veleizdaje, počinili niz drugih krivičnih dela, među kojima i izlaganje podsmehu makedonskog naroda i samovolju.

Prema toj prijavi, premijer i šef diplomatije su, sklapanjem dogovora sa Grčkom kojim je promenjeno ime države u Severna Makedonija, "postupili suprotno ustavnoj obavezi da štite ustavni poredak i suverenitet, a promenom identiteta nacije su ugrozili nezavisnost države i doveli je u položaj potčinjenosti, ili zavisnosti od strane države". 

U obrazloženju odluke da odbaci krvičnu prijavu Svetskog makedonskog kongresa, skopsko tužilaštvo navodi da je utvrdilo da pregovorima sa Grčkom i sklapanju Dogovora "nema elemenata krivičnih dela navedenih u prijavi".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.