Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

U Srbiji postoji 113 stranaka, aktivno je tridesetak, a samo bi dve prešle cenzus

Mnoge od stranaka sa spiska, osim na papiru, odavno ne postoje - na sajtovima su poslednji put bili aktivni pre nekoliko godina, a telefona koji su navedeni za kontakt nema u imenicima, pišu "Novosti"
Datum: 16/07/2018

U Srbiji postoji 113 stranaka, aktivno je tridesetak, a samo bi dve prešle cenzus

Foto: Profimedia

U Srbiji zvanično postoji 113 partija, a samo njih tridesetak je političko aktivno.

Poslanike i odbornike u republičkim, gradskim i opštinskim parlamentima ima oko tridesetak stranaka, a istraživanja kažu da bi cenzus na republičkim izborima prešle samo dve - naprednjaci i socijalisti.

Prema evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čak 72 zastupaju prava manjina, a od toga čak sedam stranaka zastupa Ruse u Srbiji (po poslednjem popisu u našoj zemlji ih ima 3.247), dve koje se bore za prava Grka (živi ih 725 u Srbiji) i po nekoliko "zastupnika" Bugara, Vlaha, Albanaca, Madara, Bunjevaca, Crnogoraca, Goranaca.

Stranke se iz registra brišu ako u Ministarstvo državne uprave stigne obaveštenje da su odlučili da se gase. U suprotnom, mogu formalno da "žive" zauvek.

Mnoge od stranaka sa spiska, osim na papiru, odavno ne postoje - na sajtovima su poslednji put bili aktivni pre nekoliko godina, a telefona koji su navedeni za kontakt nema u imenicima, pišu "Novosti".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.