Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Uvode se predavanja o vojsci i odbrani zemlje u srednje škole

Na četiri časa biće obrađeno 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane. Nije predviđena praktična obuka
Datum: 15/01/2019

Uvode se predavanja o vojsci i odbrani zemlje u srednje škole

Foto: Profimedia

Uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane, vojna obaveza, oblici neoružanog otpora i civilna zaštita, neke su od tema o kojima će đaci završnih razreda učiti tokom drugog polugodišta, piše Danas.

Uvođenje ovih sadržaja u škole iniciralo je Ministarstvo odbrane, navodeći da "odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi srednjoškolce definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja". 

"Ova inicijativa ima za cilj da se stvore uslovi da učenici završnih razreda srednjih škola steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, kao i da razviju svest o potrebi odbrane zemlje i značaju negovanja patriotskih osećanja", navodi se u dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo školama. Neće biti uveden novi predmet, već će se o ovome govoriti na časovima odeljenskog starešine. Na četiri časa biće obrađeno 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane. Nije predviđena praktična obuka. 

Vladimir Cvetković, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, pozdravlja ovo kao "prvi korak u uvođenju bezbednosne kulture u obrazovni sistem", za šta se taj fakultet godinama zalaže. On za Danas navodi da se u Evropi dešava suprotan proces od onog krajem '90-ih, kada je došlo do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka i formiranja profesionalne vojske u velikom broju zemalja EU. Podseća da je obavezno služenje vojnog roka vraćeno u Danskoj i Švedskoj, a da su to najavile Nemačka i Francuska.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je pozitivno da se "održi nekoliko časova o vojnoj tematici i da đaci posete neku jedinicu"

"Ne radi se o pokušaju uvođenja predmeta o odbrani kakav je nekada postojao, već o informativnim predavanjima. Odbrana zemlje je tema koja je u školstvu u najrazvijenijim demokratskim državama i niko to tamo ne vidi kao pokušaj militarizacije. U školama se tamo aktivno radi na propagandi profesionalne službe. Na primer, u SAD u svim školama su angažovani podoficiri zaduženi za vrbovanje kandidata za vojnu službu. U Srbiji smo ostali u raskoraku između činjenice da imamo profesionalnu vojsku i potpunog zanemarivanja potrebe da se obezbedi mehanizam za motivisanje kandidata. Jedna od tih aktivnosti je prisustvo vojske u školama", kaže Radić.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.