Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Zaharova: Zašto se Amerika mešala u unutrašnja pitanja Jugoslavije

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje"
Datum: 11/01/2019

Zaharova: Zašto se Amerika mešala u unutrašnja pitanja Jugoslavije

Foto: Profimedia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je optužila SAD za mešanje u unutrašnja pitanja država i kao primer i žrtvu navela Jugoslaviju.

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje", prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da postoji i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da "nauči" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike". 

Potom je, kako je navela, "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. 

Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja. 

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam". 

Zaharova je ocenila da je u poslednje vreme ovo mešanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Robert
14.01.2019 - 15:19
Sa cim
Pa bez eu i amerike mi narod u srbiji ili na balkanu nikada se nbiismo vas rusa otarasili. A ovako polako vas sutiramo iz svog dvorista. Od c. Gore ste vec dobili sut kartu. Od rumunije bugarske isto i ostalih. I srbija ce to polako, sad ce makedonija uskoro u nato. Vasu rusku duktaturu zadrzite za sebe.