Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Zeman: Bombardovanje Jugoslavije danas smatram greškom, tada smo bili "novajlije" u NATO

"Češka je bila poslednja zemlja koja je dala saglasnost za bombardovanje. I to i iz tog razloga što smo bili u NATO tri nedelje i verovatno ne bi bilo potpuno normalno kada bi kao novajlija i kao jedina zemlja stavili veto na tu odluku", rekao je Zeman.
Datum: 12/03/2019

Zeman: Bombardovanje Jugoslavije danas smatram greškom, tada smo bili "novajlije" u NATO

Foto: Profimedia

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da se danas nerado seća odlučivanja češke vlade da kao "novajlija u NATO" odobri bombardovanje, preneo je B92.

On je, povodom današnje proslave 20. godišnjice ulaska Češke u NATO, označio bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kao grešku.

"Mogu da vam kažem da to sa izvesne distance smatram greškom i smatram da je to bio čin izvesne arogancije moći. Tadašnjeg odlučivanja češke vlade se sećam veoma nerado. Češka je bila poslednja zemlja koja je dala saglasnost za bombardovanje. I to i iz tog razloga što smo bili u NATO tri nedelje i verovatno ne bi bilo potpuno normalno kada bi kao novajlija i kao jedina zemlja stavili veto na tu odluku", rekao je Zeman. 

Zeman koji je zeleno svetlo za bombardovanje SR Jugoslavije dao kao premijer tadašnje češke vlade podsetio je da je Češka pokušavala da traži saveznike u NATO za diplomatsko rešenje, ali bez uspeha i da je tek kasnije Češku podržala Grčka i predložile su diplomatsku inicijativu. 

"Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno poslednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve reši na miran način", kazao je Zeman 2014. godine pošto je postao predsednik Češke. 

Zeman je tada podsetio da su ga u to vreme saveznici ubeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u SRJ. 

"To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da verujete", rekao je tada Zeman, a krajem prošle godine ponovo je istakao da je bombardovanje bila greška za koju sada ne treba tražiti alibi da se opravda.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.