Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Svet

Evropska ili britanska, ostaće samo jedna unija: Priča o završnoj fazi Bregzita

Izlazak UK iz EU bez sporazuma proizveo je čitav apokaliptički narativ: pravljenje zaliha hrane i lekova, blokadu luka i aerodroma, gužve na granicama i povratak terorizma u Severnoj Irskoj...
Piše Željko Pantelić
Datum: 17/08/2018

Evropska ili britanska, ostaće samo jedna unija: Priča o završnoj fazi Bregzita

Profimedia

Legenda kaže da kada vrane budu napustile London tauer, Velika Britanija će krenuti nizbrdicom ka propasti. Pre par meseci, uginula je najstarija od sedam vrana, zvana Munin. Neko je u toj koincidenciji sa izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz EU video loš predznak za pregovore o Bregzitu i budućnost Ostrva.

Mit o vranama, i pored toga što se vezuje za period Stjuarta, proizvod je viktorijanskog doba, ali nije ništa manje intrigantan zbog svog "mladalačkog" pedigrea. Vrane na London taueru su najpažljivije čuvane ptice na planeti, imaju svoje čuvare i hranioce, tzv. Jeomene, i njihov broj ne sme da se spusti ispod sedam kako se ne bi rizikovalo da legenda preraste u stvarnost.

Ako ostavimo po strani sujeverje i podudaranje odlaska u večna lovišta Munina sa sve problematičnijim pregovorima o izlasku UK iz EU, činjenica je da se Ostrvom proširila zebnja s približavanjem sudbonosnog datuma: 29. mart 2019. Izlazak UK iz EU bez sporazuma proizveo je čitav apokaliptički narativ: pravljenje zaliha hrane i lekova, blokadu luka i aerodroma, gužve na granicama i povratak terorizma u Severnoj Irskoj. Da ne govorimo da su multinacionalne kompanije već počele da se sele sa Ostrva ili da najavljuju selidbu ili smanjivanje kapaciteta. Ironija sudbine je da po predviđanjima, čak i onim optimističnim, najveću cenu Bregzita bez dogovora, platili bi upravo delovi Engleske koji su u najvećem broju glasali za napuštanje EU.

Krajem avgusta će vlada u Londonu i EK u Briselu objaviti neku vrstu priručnika za poslovni svet i građane u kojima će biti objašnjeni negativni efekti izlaska Velike Britanije bez dogovora sa EU i posledice takvog ishoda. Deo establišmenta na obe strane Lamanša veruje da se radi o smišljenom plašenju javnog mnjenja kako bi pregovarači imali odrešene ruke da postignu kompromis. Smišljeno ili ne, plašenje negativnim rešenjem nije izazvalo željene rezultate, naprotiv. Jaz između "bregzitersa" i "rimajnersa" sve je veći, a u Severnoj Irskoj počinje da se puca i bacaju Molotovljevi kokteli.

Evropski pregovarač Mišel Barnije u autorskom tekstu, pred nastavak pregovora sledeće nedelje, konstatovao je da je 80 odsto sporazuma o izlasku Velike Britanije već usaglašeno. Rečeno tako zvuči veoma optimistično. Problem je što se u 20 odsto nerešenih pitanja nalaze dva goruća i međusobno povezana: sloboda protoka ljudi i robe i granica između Republike Irske (to jest EU) i Severne Irske (odnosno Velike Britanije).

 

Horu ptica zloslutnica pridružio se i Timoti Garton Eš. On je koristeći snažne metafore uporedio aktuelni sticaj okolnosti na Ostrvu sa Vajmarskom Nemačkom


Kako vreme prolazi, postaje sve jasnije da će Bregzit biti smrtonosan ili za EU ili za Veliku Britaniju. Drugim rečima, ili će početi da se kruni Ujedinjeno Kraljevstvo ili EU. Rešenje za granicu između dve Irske ima za direktnu posledicu ugrožavanje suvereniteta Velike Britanije ili jedinstvenog tržišta i carinske unije EU. London bi prihvatio jedinstveno tržište i carinsku uniju ako oni ne bi bili uslovljeni i slobodnim protokom radne snage, a to je za EU neizostavni deo paketa. Evropska unija bi prihvatila da Severna Irska ostane u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji sa EU, ali je to za London neprihvatljivo jer bi morao da uvede carinsku kontrolu odnosno unutrašnju granicu sa Severnom Irskom.

Oba moguća rešenja su dodatno neizvodljiva jer dve stranke koje vladaju Severnom Irskom imaju oprečne stavove. Protestantska Demokratska unionistička partija (DUP) nikada ne bi pristala na carinsku barijeru i granicu sa ostatkom Velike Britanije. DUP ima u rukama i dodatnu kartu budući da je koalicioni partner Konzervativne partije u Vestminsteru i bez njihovih glasova vlada Tereze Mej bi pala. S druge strane, katolički Šin Fejn ne prihvata obnovu granice između dve Irske i poziva se na slovo Sporazuma na Veliki petak iz 1998. koji doslovce kaže da će Severna Irska ostati u Velikoj Britaniji dok to većina građana bude želela. S obzirom na to da su građani Severne Irske ubedljivom većinom glasali za ostanak u EU, 56 odsto prema 44, za Šin Fejn je Bregzit odličan povod da zatraži referendum o ujedinjenju irskog ostrva odnosno stapanje dve Irske.

"Bregzit je veliki problem za Irsku, ali i velika prilika: referendum za ujedinjenje našeg ostrva se približava. Irska neće prihvatiti da bude kolateralna šteta Bregzita. London zabija glavu u pesak i ne želi da vidi da postoji samo jedan izbor: ostanak u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji. Demografija i vreme igraju u našu korist: katolici će vrlo brzo postati većina u Severnoj Irskoj. Nas ne zanima da li će biti drugog referenduma o Bregzitu, nas interesuje naš referendum o ujedinjenju našeg ostrva predviđen Sporazumom iz 1998. godine. Nećemo morati čak ni da tražimo da uđemo u EU jer ćemo, kao deo Irske, već biti i deo EU", kaže naslednica Džerija Adamsa na čelu Šin Fejna Meri Lu Mekdonald.

Poslednji alarm za opasnost izlaska UK iz EU bez postignutog dogovora uključili su guverner Engleske banke Mark Karni, šef britanske diplomatije Džeremi Hant i ministar trgovine Lijam Foks. Karni je upozorio na negativne posledice Bregzita bez dogovora sa EU. Hant je potencirao na sve izglednijem ishodu izlaska UK iz EU bez sporazuma i da bi to bila velika geopolitička greška sa posledicama za obe pregovaračke strane. Foks je čak izašao sa brojkama, rekavši da su šanse 60:40 da se ne postigne dogovor sa EU i za to je okrivio Evropsku komisiju. Dobar deo engleskih političara, ne samo tzv. bregzitersi, zaboravlja da je London napravio problem Evropi i sebi, a ne obratno. Zbog te "amnezije" imaju pogrešne premise i nužno ni zaključak ne može da bude ispravan.

Horu ptica zloslutnica pridružio se i Timoti Garton Eš. On je koristeći snažne metafore uporedio aktuelni sticaj okolnosti na Ostrvu sa Vajmarskom Nemačkom. U scenariju koji podrazumeva razvod bez sporazuma, lako je predvideti kilometarske redove u Doveru i drugim britanskim lukama, haos u avio-saobraćaju, nerede na granici između dve Irske, nestašice itd. Nema sumnje, tvrdi Eš, da bi populistički tabloidi okrivili EU za nedaće građana i duvali bi u jedra nacionalpopulista i jačanje antievropskog raspoloženja. "Naravno, u Engleskoj nema na vidiku Hitlera, Boris Džonson, koliko god bio ekscentričan, neće započeti treći svetski rat. Nema ni šest miliona nezaposlenih, ali", upozorava Eš, "ko je mogao da zamisli da će u Nemačkoj jedna ksenofobična nacionalistička stranka ekstremne desnice imati istu podršku u biračkom telu kao socijaldemokrate ili da će narcisoidni lažov i ksenofob biti predsednik SAD i da će preko Tvitera pretiti nuklearnim ratom?"

Pokušaj britanske premijerke Tereze Mej da poseje razdor među državama članicama EU, pre nastavka pregovora o Bregzitu 13. avgusta, i dovede u pitanje kredibilitet i autoritet glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea, završio se totalnim fijaskom. Akcija u kojoj su pored premijerke učestvovali ministri i diplomate nasukala se u svim članicama EU sa izuzetkom Italije. Međutim, kako Rim, u ovom trenutku, u Evropi ima težinu koliko i guščije pero, podrška nacionalpopulista Matea Salvinija i Luiđija di Maja Velikoj Britaniji transformisala se u negativan bumerang za London.

Izjava italijanskog vicepremijera i vođe nacionalpopulističke Lige Salvinija potvrdila je razmišljanja da ulog u igri nije samo budućnost odnosa između dvadeset sedmorice i Velike Britanije već i čitave EU. Suverenističke snage u celoj EU čekaju u startnim blokovima bilo koji signal popuštanja Brisela prema Londonu kako bi raspalile svoje kampanje u državama članicama za izbore za Evropski parlament sledećeg proleća.

 

Pokušaj britanske premijerke Tereze Mej da poseje razdor među državama članicama EU, pre nastavka pregovora o Bregzitu 13. avgusta, i dovede u pitanje kredibilitet i autoritet glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea, završio se totalnim fijaskom


Mejova je napravila seriju grešaka koje se već sada mogu podvesti pod kobne. Izbor datuma za izlazak iz EU u jeku izborne kampanje za Evropski parlament, ponavljanje fraze da "Bregzit znači Bregzit", kao i da je "bolje ostati bez dogovora nego napraviti loš", svakim danom su sve kontraproduktivniji za Mejovu i njen kabinet.

Izbori za Evropski parlament biće krucijalni, kako za Emanuela Makrona u Francuskoj tako i za Angelu Merkel u Nemačkoj. Štaviše, biće to prvi sudar u nizu onih koji nas čekaju u budućnosti, između suverenističkih, nacionalpopulističkih snaga i demokratsko-liberalnih formacija u EU. Ni francuski predsednik ni nemačka kancelarka ne mogu sebi da dozvole luksuz da povuku potez koji bi doveo u pitanje jedinstvo EU ili koji bi mogao da bude protumačen kao popuštanje Londonu. Efekat takvih poteza bi bio rast nacionalpopulista sa obe strane Rajne.

Naravno, ni Merkelovoj ni Makronu nije cilj da "kazne" Veliku Britaniju zbog odluke njenih građana da izađu iz EU, ali su spremni da plate cenu sporazuma po meri EU ili izostanka dogovora sa Londonom, kako bi sačuvali Uniju od budućih secesionističkih ambicija. Jednostavno, EU ne sme da dozvoli da sporazum sa UK omogući Londonu da bude u boljem ili privilegovanijem položaju nego što je to bio tokom članstva.

Profimedia
Profimedia

 

 

"Mors tua vita mea", rekli bi stari Rimljani. Odnosno, ako na srednji i dugi rok EU i Velika Britanija mogu da izađu iz ovog razvoda kao pobednici, to ne važi za ljude koji danas upravljaju u Londonu, na jednoj strani, ili u Parizu i Berlinu, na drugoj. Iza osmeha Makrona i Mejove ili Merkelove i Mejove krije se grč bitke za preživljavanje. Gledano kroz tu prizmu jasno je da je u najlošijoj poziciji Mejova i da u "areni" može da ima mesta samo za jednog pobednika.

Sudbina Velike Britanije zavisiće u dobroj meri od ambicija aktuelne premijerke, odnosno da li će ona biti voljna da žrtvuje svoju političku budućnost zarad prosperiteta UK. Kako vreme prolazi, Mejova je sve svesnija da je zalog najmanje lošeg sporazuma sa EU upravo njen ostanak u Dauning stritu broj 10.

Zagovornici Bregzita nikada nisu krili da njihov cilj nije samo da Velika Britanija izađe iz EU nego i da doprinesu raspadu EU ili oslabe Uniju do razmera da postane irelevantna organizacija. U toj nameri su bili podržani i potpomognuti kako od Donalda Trampa tako i od Vladimira Putina. Da li treba podsetiti da je Salvini veliki fan The Donalda i Vladimira, baš kao i Marin Le Pen, Štrahe, Vilders, Gauland?

U krugu od samo nekoliko dana više ljudi iz vrha vlasti u Londonu i najvažnijih institucija je upozorilo da je sve izvesniji izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma i da je takav scenario prepun nepoznatih varijabila koje povećavaju rizik do gotovo nepodnošljivih granica za funkcionisanje UK posle 29. marta.

Guverner Engleske banke (ekvivalent Narodne banke Srbije) Mark Karni je upozorio javno da su rizici preveliki za stabilnost Velike Britanije u slučaju Bregzita bez potpisanog sporazuma sa EU. S obzirom na karijeru Karnija (Oksford, Harvard, Goldman Saks, guverner Kanadske banke) i njegov stil rada, veoma rezervisan, odmeren, bez trunke naklonosti ka senzacionalnim i populističkim nastupima, upozorenje je odjeknulo mnogo jače nego ocene vodećih ministara u kabinetu Mejove.

Reakcija engleskih nacionalpopulista, uključujući i lidere konzervativnih struja među torijevcima i u UKIP-u, bile su koliko očekivane toliko i zabrinjavajuće. Džejkob Ris Mog, udarna pesnica bregzitovaca u Konzervativnoj partiji, optužio je Karnija da je "vođa Projekta straha" s ciljem da vrši psihološki terorizam na građane Velike Britanije.

Ništa nije pomoglo Karniju što je podsetio populiste -- čiji se stavovi baziraju na ličnim percepcijama, selektivnim informacijama i petparačkoj propagandi -- da će izlazak Velike Britanije iz EU proizvesti pad vrednosti funte, rast inflacije, usporavanje privrednog rasta. "Funta je pala, inflacija je porasla a mi smo za samo godinu dana od ekonomije koja je rasla najviše među zemljama G7 pali na začelje", rekao je Karni.

Guverner Engleske banke je takođe osvežio pamćenje zagovornicima Bregzita da su predviđanja, već sama po sebi tmurna (pad proizvodnje, rast cena itd.), bila bazirana na sporazumnom izlasku Velike Britanije iz EU. "Ako izađemo iz EU bez dogovora, biće drastično promenjeni odnosi sa Unijom i prethodne prognoze neće biti validne. Zato je apsolutno nepoželjno za dobrobit naše stabilnosti da UK izađe iz EU bez dogovora", podvukao je Karni.

 

Izbori za Evropski parlament biće krucijalni, kako za Emanuela Makrona u Francuskoj tako i za Angelu Merkel u Nemačkoj. Štaviše, biće to prvi sudar u nizu onih koji nas čekaju u budućnosti, između suverenističkih, nacionalpopulističkih snaga i demokratsko-liberalnih formacija u EU


Nisu ostali nemi ni britanski industrijalci. Oni su preko svoje predsednice Karolin Ferbern stavili do znanja da bi za Veliku Britaniju bilo veoma loše rešenje da sa EU trguje po pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) demantujući tako direktno tvrdokorne "bregziterse" koji mesecima minimiziraju opasnost od izlaska iz EU bez dogovora sa opaskom da će UK trgovati sa EU po pravilima STO.

Indikativna je i izjava bivšeg britanskog ambasadora lorda Riketsa koji je sarkastično objasnio razloge sve lošije pozicije vlade Tereze Mej u pregovorima sa Briselom: "Lukavi stranci čitaju naše novine i shvataju koliko smo nepripremljeni za sve ovo i da oko Bregzita uglavnom blefiramo." Kad britanske diplomate postanu zajedljive na račun svoje aktuelne vlasti u Londonu, to je siguran znak da na Temzi ne štima sve kako treba.

Britanska očekivanja da dobiju preferencijalni kanal u odnosima sa EU koji bi favorizovali London ne mogu da budu prihvaćena iz prostog razloga što bi to bio prvi korak ka dezintegraciji EU. U vremenima kada suverenisti i nacionalpopulisti ciljaju da osvoje vlast u Evropi, čak i tzv. "hard Brexit", kao i Bregzit bez dogovora je manje opasan i štetan za Evropu od kompromisa na račun evropskih vrednosti i postulata. Drugim rečima, ovde se ne radi o sporazumnom razvodu već o preživljavanju, a na nogama može da ostane samo jedna strana: EU ili Velika Britanija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.